Marcel Borkus in zijn geliefde tuin 'Hof te Ruurlo die zaterdag en zondag is opengesteld. Foto: Jan Hendriksen,
Marcel Borkus in zijn geliefde tuin 'Hof te Ruurlo die zaterdag en zondag is opengesteld. Foto: Jan Hendriksen,

25 jaar open tuindagen 'Hof te Ruurlo'

Algemeen

Speciale openstelling ter nagedachtenis aan Wim Geurink

Door Jan Hendriksen

RUURLO – "Wat een prachtige tuin en wat heerlijk dat wij ervan mochten genieten. Dank voor een boeiende en interessante rondleiding. Zoals een van onze tuinclubleden zei: 'Deze tuin heeft maar één nadeel dat je er een minderwaardigheid complex van krijgt'. Bedankt voor alle inspiratie." Het is één van de laatste en meest 'dankbare' reacties die te lezen is in het gastenboek die al vele jaren 'ronddwaalt' tijdens de open dagen van Hof te Ruurlo. "Een mooier compliment kun je niet krijgen", zo verklaart Marcel Borkus van de Ruurlose tuin 'Hof te Ruurlo'. Een tuin die komend weekeinde op zaterdag 9 en zondag 10 augustus aan de Borculoseweg 40 van 10.00 tot 17.00 uur weer te bezichtigen is.

De openstelling zal komend weekeinde in het teken staan van de vorig jaar oktober veel te vroeg overleden man van Marcel Borkus, Wim Geurink. Waarom een tuin openstellen voor publiek? 25 jaar geleden was het Wim Geurink die Marcel Borkus het idee voorlegde om hun tuin open te stellen voor publiek om al het moois met anderen te delen. "Wim zei; laten we toch de tuin openstellen voor publiek, Ik zag dat echter niet zo zitten maar ging uiteindelijk toch overstag. En zo stelden we in augustus 1994 de tuin open voor het eerst open. Tijdens de eerste openstelling kwamen ruim 250 tuinliefhebbers een kijkje nemen. En zo begon 25 jaar geleden onze open tuindagen. Helaas kan Wim al dat moois niet meer met anderen delen. Ter nagedachtenis aan Wim ga ik door met het openstellen van de tuin. Ik wil graag met een ieder blijven delen wat hij en ik mooi vinden/vonden in de tuin", zo zegt Marcel als we een rondgang door de tuin maken. "Wim stond mij in alles bij zoals het samen uitzoeken van de planten. Hij was voor de open dagen de man van de publiciteit en de catering en zorgde ook voor de website. We missen hem allemaal in de tuin. Maar hij leeft voort in de tuin en daarom willen we komend weekeinde aandacht schenken aan 25 jaar open tuinen Hof Te Ruurlo. Zo zal de opbrengt van de pot vrije gift, de koffiepot en wat beschikbaar gestelde planten geschonken worden aan het Kankerfonds KWF."

Bijzonder
Is Hof te Ruurlo dan zo'n bijzondere tuin? Nou, je komt er dingen tegen die je niet overal tegenkomt. Er staat een grote diversiteit aan planten in de 'Cottage-achtige' tuin, maar het is lastig tellen hoeveel er precies in staat. Marcel; "Wat ik wel weet is dat ik ruim zeshonderd verschillende soorten Hosta heb. Die staan meest in pot zodat je er eindeloos mee kan schuiven en bepaalde hoeken steeds een ander aanzicht kan geven. De tuin van elfhonderd vierkante met twee vijvers en is verder ingedeeld door muurtjes en taxushagen en heeft diverse aparte doorkijkjes en hoekjes. Daarom levert de tuin weer telkens verrassende elementen en gezichtspunten op. Het is momenteel hoogzomer. Daarom is er nu ook veel te zien."

Geschiedenis
In 1986 streken Marcel Borkus en Wim Geurink in Ruurlo op het ouderlijk huis van Marcel neer. Het eerste dat het tweetal deed was het huis verbouwen en in de winter 1986/87 werden de eerste veranderingen in de bestaande tuin die Marcel in de midden jaren zeventig had aangelegd aangebracht. Toen een tuin met heide, coniferen, struiken/bomen, vaste planten en grassen. Het eerste was het rooien van wat coniferen en oude heide en het planten van twee leilinden die als natuurlijk zonnescherm voor het huis moesten gaan dienen. Vervolgens werd door Marcel de nieuwe lijnen uit gezet van de siertuin. Deze ging nu een veel groter deel uit maken van het bestaande perceel. Voor die tijd was het grootste gedeelte groente/fruittuin. In 1990 konden Marcel en Wim ruim tweehonderd vierkante meter gemeentegrond bij kopen, Men ging met zijn tweeën vele open tuinen en kwekerijen af om weer nieuw bijzondere planten te scoren waaronder hosta's. Beide werden besmet met het hosta- en andere plantenvirus. Heel langzaam begon de tuin karakter te krijgen doordat de struiken en bomen hun mooie vorm begonnen te krijgen. In 1992 en 1993 werden Marcel en Wim door Groei & Bloei gevraagd de tuin open te stellen voor een paar groepen tuinliefhebbers. De mensen waren allemaal verrast dat er op een relatief klein stuk grond zoveel te zien is. En dat geldt anno 2019 nog steeds.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant