Als afsluiting van het Westerbork Scholenproject bezoeken de leerlingen Kamp Westerbork. Ze besluiten deze excursie met het gezamenlijk leggen van een bloemstuk bij het monument op het kampterrein. Foto: PR.
Als afsluiting van het Westerbork Scholenproject bezoeken de leerlingen Kamp Westerbork. Ze besluiten deze excursie met het gezamenlijk leggen van een bloemstuk bij het monument op het kampterrein. Foto: PR.

Flessenactie brengt bijna duizend euro op

Algemeen

Ook in 2020 kunnen de achtstegroepers Kamp Westerbork weer bezoeken

RUURLO - De flessenactie bij supermarkt Plus Kogelman heeft bijna duizend euro opgebracht. Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo is erg blij met deze wederom verrassend hoge opbrengst.

De stichting is Yvonne en Thom Kogelman dankbaar voor het mogelijk maken van deze actie en hun financiële bijdrage aan het project. "En natuurlijk ook alle mensen die voor ons hun statiegeldbonnen in de speciale box hebben gedeponeerd. Samen met de opbrengst van de grote boekenbeurs eind juni op de Wilghenhoeve en het deel van de opbrengst van de Amnesty collecte is het bedrag weer voldoende voor 2020. Daardoor kunnen de bussen weer rijden voor een excursie naar Kamp Westerbork. Dit bezoek van de leerlingen van de groepen acht van de basisscholen van Ruurlo en Mariënvelde aan het kamp kost jaarlijks ongeveer drieduizend euro", zegt Liesbeth Schot namens de Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo.

Grote boekenbeurs
In het kader van de Vredesweek organiseert Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo zaterdag 21 september in de vernieuwde Ruurlose Dorpskerk een grote boekenbeurs. Het koor Markant uit Ruurlo verleent medewerking en geeft 's morgens geheel belangeloos een concert. Naast boeken zijn er schilderijen te koop en natuurlijk ontbreekt ook de nieuwe gebakkraam in de kerk niet. Leerlingen van de basisschool verkopen de graag de thuis gebakken lekkernijen. Lekker bij een kopje koffie of voor thuis. Het wordt vast weer een gezellige dag. "De opbrengst van deze dag kan alweer gereserveerd worden voor de komende jaren want we hopen het Westerbork Scholen Project nog lang te kunnen uitvoeren", aldus Liesbeth Schot.

Gedachte
In het kader van dit project, waarvoor ook de leerkrachten zich inzetten,.bezoeken de leerlingen elk jaar een synagoge en een moskee. Daarna komt er een gastspreker op de scholen die vertelt over hetgeen hij zelf in de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt en wat voor invloed dit gehad heeft op zijn verdere leven. Dit zijn vaak aangrijpende verhalen voor de kinderen. Als afsluiting van het project bezoeken de leerlingen Kamp Westerbork. Ze besluiten deze excursie met het gezamenlijk leggen van een bloemstuk bij het monument op het kampterrein. Afgelopen jaar reden de bussen voor de achttiende keer naar Kamp Westerbork. Liesbeth Schot: "De bedoeling van dit project is dat wij de kinderen graag de gedachte 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend' mee willen geven."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant