Vader en zoon Hurkens met hun succesbiertje 'Sufferd', dat zij straks gaan schenken vanuit Proeflokaal 01, op de plek waar vroeger De Stenen Tafel was. Foto: Rob Weeber
Vader en zoon Hurkens met hun succesbiertje 'Sufferd', dat zij straks gaan schenken vanuit Proeflokaal 01, op de plek waar vroeger De Stenen Tafel was. Foto: Rob Weeber

Proeflokaal 01 opent de deuren

Algemeen

BORCULO - Frank en Roland Hurkens, eigenaren van brouwerij Heeren van Borculo, open deze maand Proeflokaal 01, op de plek waar ooit restaurant De Stenen Tafel was gevestigd.

Door Rob Weeber

De plek ademt de historie van Borculo. Het Eiland tussen Berkel en Korte Wal vormt een van de mooiste plekjes in de stad en misschien wel van de gehele Achterhoek. Aan de zuidelijke watermolen ligt de Olliemölle, aan de noordkant ligt het gebouw waarin vroeger restaurant De Stenen Tafel was gevestigd en waar deze maand het Proeflokaal 01 de deuren opent. Daar worden straks het heerlijkste bieren en de lekkerste hapjes geserveerd. Geen wonder als je bedenkt dat het gebied vroeger de Heerlijkheid Borculo heette. Tegenwoordig besturen de 'Heeren van Borculo' niet meer, maar worden ze (de biertjes) geschonken. De lokale brouwerij timmert al jaren aan de weg en wordt hoofdleverancier voor Proeflokaal 01.

Het zijn vader en zoon Frank en Roland Hurkens die de stoute schoenen hebben aangetrokken om een nieuw avontuur te beginnen. Frank was jarenlang chef-kok in Lochem en is samen met zijn zoon eigenaar van de brouwerij Heeren van Borculo. Roland is het koken met de paplepel ingegoten, maar rondde eerst zijn studie Communicatie en Multimedia af. Het bier kruipt echter waar het niet gaan kan. Roland wil graag verder in de horeca en zal straks het gezicht van Proeflokaal 01 zijn. "We maken al een aantal jaren een mooi biertje en zochten naar nieuwe afzetwegen op een vaste plek. We willen niet echt een restaurant beginnen, maar wel een sfeerlokaal waar je gezellig en ongedwongen je biertje en hapje kunt nuttigen. Als je dan de kans krijgt om in dit historische pand te beginnen, dan is dat een droom. Alles draait straks om ambacht en beleving. Ons eigen bier is puur ambachtelijk en dat assortiment gaan we aanvullen met ander ambachtelijk bier uit de Achterhoek. Alle hapjes en gerechten die we serveren bovendien bestaan uit streek- en seizoensproducten. Verder gaan we bij speciale gelegenheden samenwerken met de buurman, met de Olliemölle, zoals in het wildseizoen. Eigenlijk wordt het een gezellig eetcafé, maar wel een waar de sfeer van de echte Engels pub hangt. Ook daar ga je beneden even een lekker biertje drinken en daarna naar boven voor een lekker hapje. We serveren lunch en diner, maar iemand die gewoon met z'n vrienden een lekker biertje wil drinken, is ook van harte welkom."

De bedoeling is dat ze dit jaar ervaring gaan opdoen met het concept. Als het naar verwachting presteert, dan wordt de inrichting tegen maart volgend jaar iets aangepast. Onder andere komt er dan een grote sta-bar. Hoewel bier de hoofddrank is, zal er voor de wijnliefhebber ook wat te genieten zijn, zij het dat dit assortiment beperkt blijft. De aankondiging van de officiële opening volgt nog.


www.heerenvanborculo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant