Al dansend nam Ap Wentink afscheid van de Kerst Zwartschool. Foto: Jan Hendriksen.
Al dansend nam Ap Wentink afscheid van de Kerst Zwartschool. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

'Meester Ap' neemt dansend afscheid

Sirtaki op het schoolplein met ruim 300 leerlingen Ruurlose basisschool

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Al dansend heeft 'meester' Ap Wentink (63) vorige week, na bijna veertig jaar in het onderwijs werkzaam te zijn geweest, afscheid genomen van de Kerst Zwartschool. En toepasselijk: samen met alle ruim driehonderd leerlingen danste hij in een blauw sportshirt op het schoolplein de sirtaki. Want Griekenland is het favoriete vakantieland van Ap en zijn vrouw Angela. En dan kan bij zijn afscheid de alom bekende Griekse dans natuurlijk niet ontbreken.

"Meester Ap, meester Ap, Meester Ap" scandeerden de kinderen toen Ap Wentink in een cabrio door locatieleidster Willemien van Uhm en twee collega's het schoolplein in Ruurlo op werd gereden. Ap was totaal verrast toen hij woensdagmorgen met de cabrio van huis werd opgehaald om zo zijn laatste dag op school door te brengen. Die avond daarvoor was hij nog nadrukkelijk betrokken geweest bij de musical 'Gewoon Super' die zijn groep acht leerlingen in zaal De Keizerskroon opvoerden.
'Gewoon Super' ging over een supermarkt waar de tijd een beetje had stilgestaan. Maar dat was Ap Wentink in de jaren dat hij aan de Kerst Zwartschool was verbonden absoluut niet overkomen. Integendeel zelfs. Hij is in al die jaren met de tijd meegegaan. "Anders houd je het ook niet zo lang vol in onderwijsland. Maar dat was best wel eens moeilijk hoor", zo geeft hij ruiterlijk toe. De ontwikkelingen en wisselingen van computersystemen die vanuit de overkoepelende stichting werden doorgevoerd gingen soms snel. Wel eens te snel. "Maar ik heb altijd goed kunnen inspelen op die veranderingen. Of ze altijd een verbetering waren? Daar heb ik af en toe mijn bedenkingen en twijfels over gehad."

Herkenbaar
Ap Wentink begon zijn carrière in het onderwijs in eerste instantie na aan korte periode als regionale invalkracht op school De Bruil in Ruurlo die evenals de Kerst Zwartschool tot de vereniging Openbaar Onderwijs Ruurlo behoorde. "De voormalige gemeente Ruurlo was destijds verantwoordelijk voor de aanstelling van onderwijskrachten. Bij mijn eerste sollicitatiegesprek was naast hoofdonderwijzer Smeenk van De Bruil dan ook wethouder Jan van Rijnswou aanwezig. "Dat weet ik nog goed", zo vertelt Ap terwijl hij terugdenkt aan de kleine Bruilse plattelandsschool. "Het was allemaal herkenbaar voor me. Ik ben geboren in Halle. Ook een klein plattelandsdorp. Maar na twee jaar moest ik afscheid nemen van De Bruil. Er was een leerling te weinig. En als laatst instromende leerkracht moest ik vertrekken."
"Maar toen kwam de Kerst Zwart in beeld. Van kleinschalig naar een grootschalige school. Dat was best wel even wennen. De karakters van de kinderen waren ook duidelijk anders. De 'darpse' kinderen waren veel mondiger. Maar ik paste me snel aan. In een onderwijsteam dat in tegenstelling tot de laatste jaren nog uit diverse mannelijke collega's bestond." Leuk detail is dat een van Aps leerlingen op de Bruilse school, die na zijn afscheid met de Koekoekschool fuseerde tot De Driesprong, een van zijn collega's werd: Anja Schuurman-Zinger.

Oudere kinderen
Grotendeels 'stond' Ap Wentink bij wat oudere kinderen voor de klas. "De laatste jaren was ik steevast aan groep acht verbonden. Maar ook heb ik groep drie 'gedaan'." Hoogtepunten uit het schooljaar waren schoolkamp Bentheim, de musical en de schoolsportdag waarvan Ap namens de Kerst Zwartschool zitting had in de Schoolsportdagcommissie. "Een sportdag die dit jaar totaal op de schop ging en in samenwerking met Sportfederatie Berkelland en Beweegwijs werd georganiseerd. De voormalige formule waarbij kinderen konden kennismaken met diverse Ruurlose sportverenigingen was mede door een gebrek aan vrijwilligers binnen de sportverenigingen een beetje uitgewerkt. De nieuwe formule sloeg aan", zo verklaart Ap die nu hij wat meer over vrije tijd gaat beschikken wat vaker in de tuin te vinden is. "En ook zullen we wat vaker naar Griekenland op vakantie gaan. En of we dan de sirtaki daar dan ook wat vaker zullen gaan dansen? Dat blijft geheim."


Meer berichten