Het echtpaar Schutten-Schlüter. Foto: Rob Weeber
Het echtpaar Schutten-Schlüter. Foto: Rob Weeber (Foto: )

Echtpaar Schutten-Schluter 60 jaar getrouwd


BORCULO - Het was feest op 18 juli aan de Kronenburgerstraat in Borculo. De vlaggetjes aan het huis wapperden in het frêle briesje en het bordje met 'Hulde aan het 60-jarige bruidspaar' versierde de voordeur. In het middelpunt der belangstelling stond het echtpaar Schutten-Schluter.

Hun diamanten huwelijk begon met een ontmoeting op Hemelvaartsdag 1954. Het toenmalige café De Buitensingel aan de Nettelhorsterweg bij Borculo, later omgedoopt tot Dancing De Ploeg, was destijds de plek waar jonge mensen kwamen dubbeltjesdansen. Zo ook Herman (1933) en Annie (1935) op die gedenkwaardige Hemelvaartsdag. Ze dansten vanaf de middag de avond in en zouden elkaar nooit meer loslaten.
Herman kwam uit Borculo, Annie uit Ruurlo. Hij was timmerman, zij werkte in Doetinchem bij boekhandel Raadgeep & Berrevoets. Niet lang daarna moest Herman in dienst. Hij ging naar Vught waar hij een pioniers- en pontonniersopleiding kreeg. Na zijn diensttijd pakte hij zijn werk als timmerman weer op bij aannemer Rebergen in Borculo. Herman en Annie trouwden op 18 juli 1959 in Ruurlo waarna ze bij de ouders van Annie introkken.
"Na zes jaar hadden we dat inwonen wel gezien en wilden we een eigen huis", zegt Herman. "Als timmerman had ik veel inzicht in de bouw en we besloten een eigen woning te bouwen. We vonden een kavel aan de Bisschop Van Munsterstraat in Borculo noord. Het was nog onontgonnen terrein, waar de gasaansluiting en het plaveisel ontbraken. De gemeente echter dacht tijd genoeg te hebben voor de infrastructuur, maar ze hadden het mis. Ik was met een half jaar klaar, zij nog niet. Overdag werkte ik voor mijn baas en in de avonduren sleepte ik het benodigde materiaal naar de bouwplaats. Ik bereidde alles voor de zaterdag voor, de dag waarop de andere bouwvakkers, zoals metselaars, kwamen helpen. Ook de kozijnen maakte ikzelf. Het werd door de aannemer niet altijd op prijs gesteld dat je in de avonduren voor jezelf kluste, maar ik zette door. Ik was wel zo verstandig om de anderen niet in de avonduren gedurende de week te vragen, maar alleen op zaterdag. Zo waren ze de volgende dag niet te moe om voor hun baas te werken. Ik werkte me in dat half jaar drie slagen in de rondte."
In 1983 stopte het werk bij aannemer Rebergen en moest Herman ander werk zoeken. Uiteindelijk kwam hij bij Jan Ribbers terecht, een metselbedrijf dat met timmerwerk wilde beginnen. Daar bleef hij werken totdat hij met 57,5 jaar met pensioen kon.
Sinds 2013 woont het echtpaar aan de Kronenburgerstraat in Borculo, een plek die hen vanaf het eerste moment beviel. Zelfs de oude buren wonen op hetzelfde rijtje. Ze zijn nog actief met bridgen, naaien en puzzelen. Ze richtten zelfs de Borculose Bridgeclub De Muralt op waar Herman vijftien jaar penningmeester was. Het echtpaar kreeg twee zonen en vijf kleinkinderen.

Meer berichten