De Achterhoekse toppertjes Aniek Roekevisch (rechts) en Feline Voordouw. Foto Wilma Roekevisch
De Achterhoekse toppertjes Aniek Roekevisch (rechts) en Feline Voordouw. Foto Wilma Roekevisch

Waterpoloteam Jong Oranje eervol vierde op EK

RUURLO – De meisjes van Jong Oranje Waterpolo hebben zich zeer kranig geweerd op de eerste Europese Jeugd Kampioenschappen Waterpolo onder 15 jaar (EJK O15), gehouden in Kirishi (Rusland). Een eervolle vierde plaats was het resultaat. De uiteindelijke winnaar Spanje wist in de halve finale overigens maar nipt van Nederland te winnen. In letterlijk de laatste seconden viel uit een strafworp het beslissende doelpunt. De strijd om brons tegen Griekenland werd door de Oranjemeisjes helaas verloren. In de basisopstelling van Jong Oranje zaten de Achterhoekse toppertjes Aniek Roekevisch (15, Ruurlo) en Feline Voordouw (15, Neede). Na de aanvankelijke teleurstelling kijken de dames nu met trots en plezier terug op het enerverende toernooi.

Door Peter Vorderman

Het enthousiasme voor zwemmen en waterpolo is Aniek en Feline met de paplepel ingegoten. Anieks moeder Wilma Roekevisch (50) is verwoed waterpoloster geweest en heeft jaren jeugdteams gecoacht. En Felines ouders Thea (47) en Iwan Voordouw (52) hebben beiden tot recent deze sport beoefend. Thea heeft ook langere tijd het waterpolo-secretariaat van de Berkellandse Zwem Combinatie (BZC) gedaan. Op jeugdige leeftijd viel al op dat de meisjes zwemtalent hadden en beter waren dan hun leeftijdgenoten. Beiden zijn dan ook al jong hun waterpolotraining begonnen, bij de BZC in Borculo. Op basis van hun kwaliteiten kwam daar later regiotraining in Nijverdal bij. In 2016 volgde de eervolle selectie voor Jong Oranje. In die periode hebben Aniek en Feline ook besloten over te stappen van de BZC naar de topclub Polar Bears in Ede, die in de eredivisie speelt en waarvan het O15 team in 2018 Nederlands kampioen is geworden. Een duidelijke illustratie van hun ambitie om te willen doorgroeien naar topniveau. "En dan mag je zomaar opeens meedoen aan het eerste EK", lacht Feline.

Het waren tien enerverende dagen in Kirishi, waarbij de ploeg van jeugdbondscoach Ilse Sindorf op sportief gebied danig van zich heeft laten horen. In de basisopstelling bezette de linkshandige Aniek de rechterflank en Feline was middenvoor en aanspeelpunt. Vanuit die posities hebben de dames goed kunnen scoren. In de eerste wedstrijden werden Turkije, Tsjechië en Frankrijk verpletterd door Jong Oranje, met respectievelijk 31-6, 27-6 en 15-7. De daaropvolgende kwartfinale tegen Hongarije werd gewonnen met 11-10. De Nederlandse meisjes plaatsten zich daarmee voor de halve finale. Deze wedstrijd tegen de uiteindelijke Europees jeugdkampioen Spanje was bloedstollend. "We begonnen slecht tegen Spanje, omdat we ons niet aan de afgesproken tactieken hielden. Later in de wedstrijd ging dat een stuk beter en liepen we punt voor punt de achterstand in. Met nog maar 13 seconden zuivere speeltijd maakten we de gelijkmaker 13-13. Maar toen sloeg het noodlot toe en benutte Spanje in de laatste seconden een strafworp: 13-14. Jammer jammer jammer, we zaten er zo dicht bij en hadden de halve finale best kunnen winnen", zegt Aniek nog een beetje knarsetandend. Waarschijnlijk mede vanwege de teleurstelling van het verlies tegen Spanje, kwam Jong Oranje na een sterk begin niet echt meer op dreef tijdens de strijd om brons en verloor van Griekenland met 12-7. De Nederlandse dames eindigden daarmee op de vierde plaats, een uitstekende prestatie in een veld van dertien landen.

De weg naar de top gaat overigens niet vanzelf. Maar de gedreven Aniek en Feline ademen waterpolo en ze volgen een heel strak trainings- en wedstrijdprogramma. "We trainen per week drie keer in Ede, een keer met Jong Oranje in Zeist en een keer nog in Borculo. En in het weekend spelen we twee eredivisiewedstrijden bij de Polar Bears, met O15 en O17 (onder de respectievelijk 15 en 17 jaar). We mogen zelfs ook al regelmatig invallen bij Dames 1 en 2. En ik heb in Dames 1 mogen meespelen voor de nationale bekerfinale", zegt Feline met gepaste trots. Zeven dagen per week druk met waterpolo dus, wat ook een zwaar beslag legt op de ouders, die in toerbeurt hun sportieve dochters dagelijks door heel Nederland rijden. Naast dit drukke programma gaan de dames ook gewoon naar de middelbare school. Het vereist veel doorzettingsvermogen om dit met topsport te combineren. Wel is Aniek (4 HAVO) het afgelopen schooljaar begonnen op de Marianum Scholengemeenschap in Groenlo, waar ze meer medewerking krijgt voor haar sportactiviteiten. En Feline (4 VWO) gaat volgend schooljaar naar het Stedelijk Lyceum Zuid te Enschede. Dat is een LOOT-school (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport), met een flexibel lesrooster, vrijstelling van bepaalde vakken en persoonlijke begeleiding. De meisjes bruisen ook van de toekomstplannen. Feline wil na het VWO liefst naar een Amerikaanse universiteit, waar topsporters een beurs kunnen krijgen. De Olympische Spelen zijn haar ultieme doel. Aniek toont zich wat minder uitgesproken en zegt met Achterhoekse nuchterheid dat ze wel ziet hoever ze kan komen. Maar haar felle twinkelende ogen spreken boekdelen.

Meer berichten