Succesvolle pilot GymXtra krijgt vervolg

Algemeen

BERKELLAND - Afgelopen maand vonden de laatste lessen van de onder- en naschoolse pilot GymXtra plaats. GymXtra is een twaalf weken durend beweegprogramma gericht op het verbeteren van motorische vaardigheid en plezier in bewegen voor kinderen in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar. Op maandagmiddag gaf de Sport Federatie Berkelland onder schooltijd les aan 26 deelnemers bij basisschool Op d'n Esch in Eibergen. Na schooltijd waren 11 deelnemers, afkomstig uit heel Berkelland, actief in 't Timpke in Borculo.

In twaalf weken hebben de deelnemers zich extra kunnen ontwikkelen op motorisch gebied. Hierbij lag de focus op de motoriek, angst en doorzettingsvermogen, de sociaal-emotionele ontwikkeling en omgang met anderen.
Voorafgaand namen de combinatiefunctionarissen van de SFB een test (bestaande uit acht motorische vaardigheden) af. Hierdoor kon er specifiek gewerkt worden aan bepaalde ontwikkelpunten, waarbij de kinderen ook 'leuke' huiswerkopdrachten meekregen, zodat ze thuis ook konden oefenen.
Aan het eind van de pilot werd dezelfde test nogmaals afgenomen en vulden zowel kinderen als ouders een evaluatie in. Beide groepen waren erg enthousiast over de opzet van GymXtra. Met daarnaast de geboekte resultaten kan de pilot als zeer succesvol worden bestempeld.

Resultaten
Tijdens het GymXtra-programma hebben alle 37 deelnemers ten opzichte van de nulmeting een vooruitgang geboekt op motorisch gebied. Bij de groep onder schooltijd zijn zestig procent van de testvaardigheden verbeterd, bij de groep na schooltijd is dit 68% van de testvaardigheden.
Daarnaast geeft 67% van de deelnemers aan dat zij door GymXtra meer zelfvertrouwen hebben gekregen. Vijf deelnemers hebben volgens ouders door het programma een betere sociale omgang met leeftijdgenootjes. Er zijn drie deelnemers die aangaven minder gepest te worden.
Zowel motorisch als sociaal-emotioneel hebben deelnemers dus flinke stappen gezet!

In het schooljaar 2019-2020 krijgt GymXtra zeker een vervolg. De SFB gaat dan in samenwerking met het basisonderwijs op verschillende locaties in Berkelland, onder- en naschoolse trajecten aanbieden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant