Er werd vorige week nog druk gewerkt aan het decor voor het openluchtspel in Borculo. Foto: PR.
Er werd vorige week nog druk gewerkt aan het decor voor het openluchtspel in Borculo. Foto: PR. (Foto: )

Betsie Ooink nieuwe regisseur openluchtspel Borculo

BORCULO – "Het was een schitterende maar ook spannende uitdaging. In de afgelopen dagen viel alles mooi op zijn plaats tijdens de drie generale repetities. Vrijdagavond moeten we er staan." Voor Betsie Ooink (70) uit Groenlo is alles nieuw binnen het jaarlijkse openluchtspel in het Borculose openluchttheater 't Galgenveld. Ze heeft voor namelijk het eerst de regie van het Borculose openluchtspel in handen. "Het was best wel een intensieve klus. Maar ik zie met verlangen naar de vijf uitvoeringen uit."

Door Jan Hendriksen

Omdat Hilda Haselberg uit Ruurlo, die de laatste jaren steevast de regie in handen had, dit jaar niet beschikbaar was zocht Stichting Openluchtspel 't Galgenveld Borculo onder aanvoering van voorzitter Gerard Nekkers naar een nieuwe regisseur. En die vond men in Betsie Ooink. Geen onbekende in de regionale toneel- en revuewereld. De in Haarlo geboren en getogen Ooink begon in 1980 in Haarlo bij de 'Hoarlse Reveu' haar culturele 'loopbaan'. Ze zorgde vele jaren voor de teksten en speelde zelf jarenlang hierin zelf de personage van 'Diekemeuje'. Daarnaast was Betsie vele jaren actief voor de inmiddels opgeheven toneelvereniging in Haarlo. In de afgelopen vijftien jaar was ze actief als regisseur voor de Eibergse toneelvereniging Bel Canto. En sinds enkele jaren maakt ze ook deel uit van de theatergroep 'Voor galg en rad' uit Groenlo die veelal korte eenakters op braderieën en theaterfestivals speelt.

Herschreven
In 2003 heeft Betsie Ooink het boek 'Arjan' van Cor Bruyn, die ook de schrijver van het bekende boek 'Sil de strandjutter' is, herschreven en omgezet naar een toneelstuk met de titel 'De Eeuwige strijd'. En laat dat nu ook in de komende weken de titel van het openluchtspel in openluchttheater 't Galgenveld zijn. Ze heeft daarom 'De Eeuwige strijd' omgebouwd tot een openluchtspel. "En dat was best een hele klus. Openluchttheater 't Galgenveld biedt ongekende mogelijkheden. De ruimte die je ter beschikking hebt is ongekend. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de zichtlijnen vanaf de ovale tribune. Maar met een zeer fijne acteergroep, creatieve decorploeg en de nodige figuratie hebben we het een goede invulling kunnen geven. Het was een prachtige nieuwe ervaring."

Terschelling
Het openluchtspel 'De Eeuwige Strijd' speelt zich omstreeks 1885 af op het eiland Terschelling. Het is een bewerking van het boek 'Arjen' van Cor Bruyn. In het Kooihuis woont de weduwe Keyke van Reyn, gespeeld door Gerry Dollekamp, met haar twee zoons Arjen (Otto Scholman) en Laas (Arjan Meulenveld) en dochter Eegje (Corine Mobbs). Vooral de oudste zoon Arjen baart haar veel zorgen. Hij is erg onbestendig en weet niet wat hij wil. Hij is de opvolger maar heeft geen zin al dat boerenwerk. Hij gaat liever jutten op het strand. Wat Arjen te weinig doet, doet zijn broer Laas er wel bij. Iedere keer als er weer een storm over het eiland raast, stuift het zand op en moet het weer weg geschept worden. Maar Arjen zit liever in zijn hut die hij gemaakt heeft op het strand, soms wat konijnen vangen en hij zit ook graag achter de meisjes, de famkes, aan. Buurmeisje Japke (Rianne Broshuis) ziet hij ook wel zitten. Maar dat ziet buurman Hille Roos (Jan Esselink) helemaal niet zitten. Hij wil voor zijn dochter liever een ander. Maar Arjen laat zich maar zo niet wegsturen. Dan komt er een nare tijd met veel ziekte en gaat alles anders dan verwacht.

Voorverkoop
'De Eeuwige strijd' wordt vijfmaal opgevoerd: vrijdag 19 en 26 juli, zaterdag 20 en 27 juli en woensdag 24 juli. Aanvang telkens om 20.00 uur. Bij minder goede weersomstandigheden zal op de dag van de voorstelling tussen 17.00 uur en 17.30 uur de beslissing worden genomen over de voortgang van de voorstelling. Kaarten kunnen gereserveerd worden via telefoonnummer 06 83185322 en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Tabak en Wijn en Zo Gea Berendsen en bij TIB/VVV in Borculo, bij Tabakorie Rona in Neede en bij Everwennink in Ruurlo. Kaarten kosten in de voorverkoop twaalf euro en aan de kassa vijftien euro. Kinderen tot en met twaalf jaar betalen half geld.

Meer berichten