'Beugholt en Bloasmuziek' met hun 'crossmonster'. Foto: PR.
'Beugholt en Bloasmuziek' met hun 'crossmonster'. Foto: PR. (Foto: )

'Beugholt en Bloasmuziek' weer van partij op Zwarte Cross

RUURLO – Het is overduidelijk hoe men er over denkt: 'Varkens in de kist, bye bye dierenactivist'. "En we denken dat ook het overgrote deel van het Zwarte Cross publiek er ook zo over denkt. We spelen met ons thema op een ludieke wijze maar met een duidelijke ondertoon zo in op de actualiteit."

Door Jan Hendriksen

Met man en macht werd er zaterdagmiddag in 't Ruurlose Broek door de elf leden tellende bouwgroep 'Beugholt en Bloasmuziek' onder leiding van Chiel Tragter nog gewerkt aan het 'crossmonster'. Het 'monster' is in de specialklasse op de crossbaan De Schans in Lichtenvoorde komend weekeinde tijdens de Zwarte Cross maar liefst driemaal te bewonderen. Ruim honderd activisten hielden vorige maand een varkensboerderij in Boxtel bezet. Ze vroegen aandacht voor dierenleed in Nederland. "Maar dat deden ze op een ongehoorde ondoordachte wijze waar de honden geen brood van lusten. En dat vonden wij ook. En daarom hebben we voor dit thema gekozen", zo verklaart de 'aanvoerder' van de vriendengroep 'Beugholt en Bloasmuziek' waarmee de groep zich heeft ingeschreven voor de 'Koningsklasse' van de cross. Originaliteit van het ontwerp is erg belangrijk in deze klasse. De ballotagecommissie bestaande uit bouwkundigen, kunstenaars en mensen met een rugzakje is namelijk erg kritisch. Dat moet ook wel want de duizenden toeschouwers langs de baan willen zich laten verbazen. De naam 'Beugholt en Bloasmuziek' is afgeleid van het buighout dat men voor de te bouwen wagen gebruikt en de blaasmuziek die door een etherpiraat de lucht werd in geslingerd toen men twee jaar geleden voor het eerst aan een wagen voor de Zwarte Cross bouwde.

Lanceerkanon
Op de locatie waar in het verleden door de familie Tragter varkens werden gefokt verrijst er nu een prachtig creatief bouwsel waarin zeven 'roze' varkens en een 'boze' varkensboer plaats zullen nemen. Op een nagebouwde marineboot is een groot lanceerkanon gebouwd waar de dierenactivisten onder het motto 'Varkens in de kist, bye bye dierenactivist' worden afgeschoten. "Weg met die lui", zo verklaart Ferdy Roeterink klip en klaar terwijl hij met Erwin Sprukkelhorst met een lasbrander de lanceerbasis nog wat verstevigd bevestigd. "Het moet allemaal wel veilig zijn. Want de crosswagen wordt technisch voordat we op het Zwarte Cross terrein kunnen gekeurd. De organisatie laat dat betreft niets aan het toeval over", zo verklaart Roeterdink. Het is voor Chiel Tragter en consorten voor de derde maal dat men aan de Zwarte Cross deelneemt. Vorig jaar kwam men met een 'pakjesboot' waarbij men Sylvana voor paal zette met haar mening over de Zwarte Pietendiscussie op de proppen. Dit maal moeten de dierenactivisten het ontgelden. "We wisten toen we ons begin dit jaar inschreven voor de cross nog niet dat het in Boxtel zo uit de hand zou lopen. Actueler kun je het dan ook niet bedenken", aldus Chiel Tragter.

Vermogen
Maar liefst driemaal zal 'Beugholt en Bloasmuziek' met startnummer 825 op de crossbaan verschijnen. Vrijdagmiddag komt de specialklasse met zo'n dertig deelnemers iets voor vijf uur voor het eerst de baan op. Zaterdag staat de specialklasse al om 10.15 uur op het programma en zondag op de slotdag van de Zwarte Cross zal men om 17.30 uur aan de start verschijnen. Telkens zit er een ander lid uit de vriendengroep achter het stuur. "We hebben met de Chevrolet motor die we hebben ingebouwd voldoende motorisch vermogen om de flinke bulten van De Schans op te rijden", zo vertellen Tragter en Roeterdink tot slot. Naast Chiel Tragter en Ferdy Roeterdink bestaat de groep 'Beugholt en Bloasmuziek' uit Kevin Klein Ovink, Trayan Klein Bluemink, Melissa Tragter, Linda Everink, Martijn Vruggink, Margriet Steenberg, Erwin Sprukkelhorst, Jasper Westerhof en Marcel Kok.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden