De leerlingen met hun instructeurs. Foto: PR
De leerlingen met hun instructeurs. Foto: PR

Rode Kruis Berkelland geeft ehbo-lessen op school

GELSELAAR - Op 21 mei kreeg groep 7 en 8 van Openbare Basisschool G.A. van der Lugt ehbo-les. De leerlingen kregen de lessen van vrijliggers van het Rode Kruis: Berry, Carl, Mark en Riny Na de eerste les was iedereen al laaiend enthousiast. Er kwamen veel verhalen los.

De leerlingen hebben onder andere geleerd wat te doen bij grote en kleine huidwonden, bloeding, brandwonden, botbreuken, verstuiking, kneuzing, verslikking, bewusteloosheid en circulatie stoornissen. Zelfs de automatische externe defibrillator (AED) is aan bod gekomen, omdat de leerlingen erg leergierig waren. De les wordt gegeven via de OPTIC methode, hetgeen inhoudt dat er een ongevalssituatie wordt geschetst. Hierover krijgen de leerlingen theorie over. Tijdens de les was er tijd om te vertellen wat je zelf hebt meegemaakt. Vervolgens gingen de leerlingen de vaardigheden beoefenen en na een aantal keren oefenen werd er gekeken of ze stof voldoende beheersen om competent verklaard te kunnen worden. 

Op 9 juli was het dan zover, alle leerlingen deden examen. Door middel van het spel "Red Cross Quest" is de kennis op ehbo en het praktische handelen getest. Red Cross Quest is een soort speurtocht die door de school loopt en/of speelplaats, met vragen en handelingen. Bij iedere opdracht staat iemand die kijkt of de handeling goed wordt uitgevoerd. Daarvoor had het Rode Kruis Berkelland de hulp van Lena, Sanneke en Dini die ook vrijwilligers zijn bij het Rode Kruis.

Alle leerlingen zijn dan ook met vlag en wimpel geslaagd. Ze kregen een prachtige oorkonde en een klein cadeautje van het Rode Kruis. G.A. van der Lugtschool heeft aangegeven het heel belangrijk te vinden om de schoolverlaters goed voorbereid naar het voortgezet onderwijs te laten gaan. Ook dit jaar is er weer met het collecteren voor het Rode Kruis Berkelland geld opgehaald met als doel om les te geven op scholen en op deze wijze de opbrengst als het ware weer terug te geven aan de inwoners van Berkelland. Met het opgehaalde geld kon het Rode Kruis materialen aanschaffen en daarmee de kinderen les geven. De lessen worden door de vrijwilligers van het Rode Kruis Berkelland in eigen tijd gegeven. Voor de scholen zijn aan de ehbo-cursus geen kosten verbonden.

Ook aankomende jaren gaat het Rode Kruis Berkelland door met het uitbreiden van les geven op scholen. Het zou volgens het Rode Kruis Berkelland mooi zijn als iedere schoolverlater weet wat ehbo is en in geval van nood weet hoe verantwoordelijk te handelen. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Riny van der Meer: rvdmeer@rodekruis.nl of 06-38287286.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden