De leegstaande bedrijfsgebouwen van de voormalige graan maalderij van Coops aan de Tolhuterweg werd ingericht als locatie voor de eerste buurt barbecue. Foto: PR.
De leegstaande bedrijfsgebouwen van de voormalige graan maalderij van Coops aan de Tolhuterweg werd ingericht als locatie voor de eerste buurt barbecue. Foto: PR. (Foto: )

'We hadden in de zestiger jaren zelfs een 'wilde' voetbalclub in 't Veller'

RUURLO – De Ruurlose buurtschappen De Heurne en 't Veller. In vroeger jaren puur heidegronden. Maar door ontginning en een betere waterafvoer was het mogelijk om de laaggelegen broekgronden richting Mariënvelde te bewerken en ontstonden er ook in De Heurne en 't Veller talrijke boerderijen. Dit had tot gevolg tot de oprichting van andere bedrijven en activiteiten aan de Tolhutterweg zoals een smederij, een graan maalderij, een winkel in huishoudelijke artikelen en kruidenieren door de familie Coops uit Halle, een hoefsmid, rijwielhandelaar en zelfs een café.

Door Jan Hendriksen

Na de oorlog werd het café door Coops zelfs uitgebreid met een kleine zaal en toiletten. Toneelvereniging Irene en de zangvereniging van de Heurne onder leiding van buurtbewoner Arie Westendorp gaven er zelfs hun jaarlijkse uitvoeringen en ook de buurtactiviteiten van Buurtvereniging 'Moedig Voorwaarts' vonden er plaats. "En in de jaren vijftig was hier ook de telefooncentrale gevestigd. En aan de buitenmuur zat jarenlang het bord 'EHBO post'. Maar alles is verdwenen. Alleen een rode postbus herinnerd nog aan die tijd van al die bedrijvigheid en activiteiten. Die heeft namelijk alle tijden doorstaan en overleefd", zo verklaren Jan ten Dolle (75) en Gert Kornegoor (79) die geboren en getogen zijn in De Heurne. Hun vaders waren in de jaren na de Tweede Wereldoorlog de mede-oprichters van Buurtvereniging 'Moedig Voorwaarts' die tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw de nodigde activiteiten organiseerden. "We hadden in de zestiger jaren zelfs een 'wilde' voetbalclub in onze buurtschap (Vooruitgang Is Ons Streven) en een touwtrekvereniging (De Heurne). Maar na verloop van tijd was er geen belangstelling meer voor de sportactiviteiten en de buurtactiviteiten en werd 'Moedig Voorwaarts' opgeheven. En dat was best wel jammer", zo verklaren Ten Dolle en Kornegoor in koor. Maar in 1994 staken Jan ten Dolle en Gert Kornegoor met een aantal andere buurtbewoners de koppen bij elkaar en organiseerde men voor het eerst weer een activiteit voor de buurtbewoners van De Heurne en 't Veller.

Versieren
De leegstaande bedrijfsgebouwen van de voormalige graanmaalderij van Coops aan de Tolhuterweg werd ingericht als locatie voor een buurt barbecue. "We maakten de boel dan schoon en versierden de loods dan met groen en prikkabels voor een sfeervol geheel." Prachtig enigszins vergeelde foto's van Kornegoor, beter bekend als 'Gert van de Kloas' vernoemd naar boerderij De Klaas die al in 1640 werd genoemd als bewoning, herinneren nog aan de tijd van de eerste buurtbarbecues. Dit jaar prijkt de 25ste buurtbarbecue op de agenda. En die vinden nu de laatste jaren bij de familie Te Veldhuis (Tudelo) plaats.

Kassa
"Ook organiseert een aantal buurtbewoners jaarlijks een fietstocht voor de buurtbewoners waaraan ook niet-buurtbewoners kunnen deelnemen", zo verklaart de huidige penningmeester Bert ten Dolle van het buurtcomité die niet officieel een naam draagt en geregistreerd staat. Wat wel vast staat is dat de voormalige kassa van de graan maalderij Coops, waar Gert Kornegoor jarenlang werkzaam was, steevast tijdens de barbecue en de fietstocht gebruikt wordt als de ruim honderd buurtbewoners hun deelnamekosten willen betalen. "Een van de weinige herinneringen uit de talloze bedrijvig heden uit het verleden die we mogen koesteren", zo besluit Gert Kornegoor zijn relaas.

Meer berichten