Het recreantenteam van Tornax dat zaterdag aan het NK in Utrecht deelneemt. Foto: PR.
Het recreantenteam van Tornax dat zaterdag aan het NK in Utrecht deelneemt. Foto: PR. (Foto: )

Tornax naar Nederlands kampioenschap recreanten

Landelijke titel: 'Niets is onmogelijk'

Door Jan Hendriksen

RUURLO – "Niets is onmogelijk." Dat lieten onze 'Leeuwinnen' in de afgelopen weken tijdens het WK in Frankrijk zien. De voetbalsters reikten namelijk tot de finale van het kampioenschap. Vooraf werd dat voor onmogelijk gehouden. Wie weet laat zaterdag het gemengde recreantenteam van de Ruurlose volleybalvereniging Tornax ook het onmogelijke zien. Want de Ruurlose volleyballers en volleybalsters hebben zich voor het NK Recreantentoernooi geplaatst, maar een nationale titel lijkt ver weg. "Maar niets is onmogelijk", zo laat Irma Jansen (46) namens het team weten.

Na een vierde plaats vorig jaar zijn de verwachtingen voor dit jaar ook weer hoog gespannen voor het twaalf leden tellende mix recreantenteam van Tornax. Via twee voorronden (regio en district) plaatste Tornax zich zonder al te veel problemen voor het NK dat zaterdag in Sportcentrum Olympos in Utrecht plaatsvindt. "De tegenstand zal zaterdag wel een stuk groter zijn. Zeker van teams uit de Regio West van de landelijke volleybalbond, die gemiddeld beduidend jonger van leeftijd zijn dan wij", zo vertelt Irma Jansen terwijl het team in aanloop naar het NK in sporthal 't Rikkenhage enkele extra trainingen heeft ingelast. Irma Jansen: "Het volleybalseizoen ligt momenteel eigenlijk stil, maar wij hebben sindsdien doorgetraind. We nemen ondanks dat we inmiddels voor de 'lol' spelen dit toernooi wel serieus." Het speelplezier van het team straalt er vanaf als we op één van de laatste trainingsavonden in aanloop naar het NK sporthal 't Rikkenhage binnenwandelen. De favoriete muziek van de sporters ondersteunt de trainingen en die is divers van karakter. Iedereen heeft zijn favoriete top tien mogen 'insturen'. Van hardrock van AC/DC tot een Nederlandstalige meezinger van Henk Wijngaard. "We hebben inderdaad een zeer gemêleerd gezelschap. Eigenlijk heeft iedereen in meer of mindere mate 'vroeger' wel de nodige ervaring op competitieniveau opgedaan. Na zijn of haar 'echte volleybal-carrière' zijn de meesten er wel (korter of langer) een tijdje uit geweest. Omdat wij toch wel weer een potje wilden ballen, zonder de wekelijkse competitie verplichtingen, hebben we een kleine drie jaar geleden oud-spelers gepolst en gekeken wat de mogelijkheden waren om binnen Tornax een gemengd recreantenteam te starten. Maar dan wel fanatiek en met volleybaltechniek in de vingers", zo verklaart Irma Jansen het ontstaan van het mix recreantenteam.

Gouden greep
Het bleek een gouden greep. Bij de recreantencompetitie van de Regio Oost van de Nederlandse Volleybal Bond kon men zich met een mixteam inschrijven. Daarna promoveerde het mixteam in sneltreinvaart naar de hoogste klasse. Irma Jansen: "En dat was perfect. We zijn met acht personen begonnen. Inmiddels is het team uitgebreid naar twaalf personen; zes vrouwen en zes mannen. Tijdens de wedstrijden moeten er minimaal drie vrouwen in het veld staan. Daarbij proberen we iedereen ongeveer evenveel speelminuten te geven al is dat bij zo'n groot team best een gepuzzel."

Verleden
De gemiddelde leeftijd van het team bedraagt 48 jaar. Het jongste teamlid is Petra Klumper (38) en het oudste Leendert Koertse (57). Enkele teamleden speelden in het verleden zelfs op landelijk niveau zoals Gert Hans, Frank van Poelwijk en Petra Klumper (derde divisie) en Irma Jansen (tweede divisie). Het team bestaat verder uit Ineke Nijen Es, Karin Bonsel, Joke Lowik, Yvonne Wolsink, Erik Wessels, Marcel Giesen en André van der Toorn. Naast actief te zijn binnen het recreantenteam vervullen diverse spelers en speelsters ook kaderfuncties binnen Tornax: van voorzitter tot scheidsrechter en van jeugdtrainer tot lid van de Technische Commissie of coördinator voor de Zwarte Cross-vrijwilligers. Ook op deze manier draagt ieder teamlid dus een steentje bij.

Meer berichten