Andres Mol, Willemien van Uhm, Vince Bouwmeester, Jan Halfman, Maarten Gotink en Boet ter Bogt (v.l.n.r.) bij de nieuwe AED aan de Schoolstraat bij de Kerst Zwartschool. Foto: PR.
Andres Mol, Willemien van Uhm, Vince Bouwmeester, Jan Halfman, Maarten Gotink en Boet ter Bogt (v.l.n.r.) bij de nieuwe AED aan de Schoolstraat bij de Kerst Zwartschool. Foto: PR. (Foto: )

AED voor buurtbewoners Schoolstraat en omgeving

RUURLO – Middels een buurtactie via de het crowdfundingplatform BuurtAED.nl van de Hartstichting en Philips (www.buurtaed.nl) is het de bewoners van de Schoolstraat gelukt om in korte tijd genoeg donoren te vinden die wilden bijdragen voor de aanschaf van een AED in de Schoolstraat. Dankzij alle donoren (41), de Ouderraad van de Kerst Zwartschool en natuurlijk de school zelf werd een bedrag van 2735 euro bijeengebracht. Ruim voldoende om met ondersteuning van Philips tot de aanschaf van een AED over te gaan.

Door Jan Hendriksen

"In onze gezellige straat met de Kerst Zwartschool nabij zijn en komen er veel mensen in onze buurt. De eerst bereikbare AED hangt bij de Dorpskerk. Deze afstand kost veel belangrijke minuten bij een reanimatie. De wens was dan ook om een AED buiten bij de ingang van de Kerst Zwartschool te hangen. Voor de aanschaf van een AED schonken de leerlingen van de Kerst Zwartschool zelfs een deel van de opbrengst door middel van een sponsorloop. En de gemeente Berkelland betaalde de kosten voor de plaatsing van de AED", zo verklaart Andres Mol, één van de initiatiefnemers van de actie. Andres Mol heeft de plaatsing van de AED inmiddels aangemeld bij de Hartstichting. Voor de buurtbewoners van de Schoolstraat en omliggende straten wordt woensdagavond 10 juli om 19.30 uur een informatieavond belegd over de werking van de AED. Wil men uitleg of heeft men vragen over de werking van het apparaat dan is men van harte welkom bij de Kerst Zwart School onder het genot van een kopje koffie.

Het is inmiddels de derde AED in Ruurlo die via een buurtinitiatief is gerealiseerd. Initiatieven van bewoners van de Henri Dunantlaan en van het Leussinkbrink gingen de Schoolstraat in de afgelopen maanden voor. Snel handelen bij een hartstilstand kan levens redden. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan daarbij van levensbelang zijn. Een AED is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen. Deze elektrische schok reset het hart door het heel even stil te leggen, met als doel om het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen.

Meer berichten