Anieck ter Veer, Sanne Stokkers, Fleur Kanters en Gwen Baars (v.l.n.r.)  verkochten zondag vanuit een nieuwe gebakkraam hun eigen gemaakt baksels. Foto: Jan Hendriksen
Anieck ter Veer, Sanne Stokkers, Fleur Kanters en Gwen Baars (v.l.n.r.) verkochten zondag vanuit een nieuwe gebakkraam hun eigen gemaakt baksels. Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

Opbrengst Boekenbeurs boven verwachting

RUURLO – De jaarlijkse actiedag met onder meer een boekenbeurs en hobbymarkt van Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo heeft zondag ruim 1500 euro opgebracht. De opbrengst was bovenverwachting hoog mede dankzij de goede sfeer en grote publieke belangstelling in en rondom 't Bakhuus van woonboerderij De Wilghenhoeve aan de Tolhutterweg.

Door Jan Hendriksen en Joke Cornelissen

Nieuw dit jaar was de opbrengst van de zelf gemaakte Hollandse gebakkraam door Henk Schot voor het Westerbork Scholenproject. De verkoop door de acht enthousiaste basisschoolleerlingen uit groep zeven en acht van de scholen WonderWijs, Kerst Zwart en De Driesprong werd ruimschoots beloond. Zo verkochten zondagmorgen Anieck ter Veer (11), Sanne Stokkers (11), Fleur Kanters (10) en Gwen Baars (11) hun baksels. Hun eigen baksels vielen bij veel bezoekers goed in de smaak. Ook bij de verlotingskraam kwamen veel mensen een gokje wagen. Tijdens de lezing van gastspreker Frits Gies was het muisstil in het goed gevulde 'Bakhuus' van de Wilghenhoeve. Aan de hand van zijn recente boek (2018) 'Bist Du ein Jude' vertelde hij niet alleen over zijn oorlogservaringen als jonge tiener die zich verzette tegen de nazi's, maar deelde hij met de aanwezigen ook zichtbaar zijn voortdurende verdriet om zijn vermoorde vriendjes door de nazi's. Het boek beschrijft hoe de Joodse tiener - in navolging van zijn opa en vader – zich tegen de nazi's verzet, en hoe de rode draad van goed en kwaad dwars door vriend en vijand loopt. Nog steeds viert Frits Gies zijn vrijheid door op scholen en op lezingen in Nederland en Duitsland zijn geschiedenis te vertellen. Frits Gies schonk na afloop van de lezing tien exemplaren van zijn eigen werk 'Zyklon B - Hosanna. KruiSSiging van de joden in het Beloofde Land' aan de stichting om die te verkopen ten bate van het Westerbork Scholenproject.
Deze achttiende financiële actiedag is dankzij inzet en betrokkenheid van alle medewerkers en vrijwilligers in goede sfeer zeer succesvol verlopen. Samen met de opbrengst van de flessenactie is nu twee derde deel van het jaarlijks benodigde bedrag voor het Westerbork Scholenproject nu binnen. Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo hoopt met de jaarlijkse actiedag in september in de Dorpskerk het ontbrekende bedrag nog binnen te halen. Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo laat met het Westerbork Scholenproject jaarlijks kinderen uit groep acht van de basisscholen in Ruurlo en Mariënvelde kennismaken met wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, met inzet van gastsprekers, een bezoek aan een synagoge of moskee en aan Kamp Westerbork.

Meer berichten