Het 'Henk Klanderman toernooi' vindt in de spelvorm van zeven tegen zeven plaats. Foto: Kees Avé
Het 'Henk Klanderman toernooi' vindt in de spelvorm van zeven tegen zeven plaats. Foto: Kees Avé (Foto: )

'Geloofsgemeenschappen' treffen elkaar op voetbalveld

RUURLO – Een geloofsgemeenschap of religieuze gemeenschap is een verzameling mensen die dezelfde religie aanhangen of de organisatie daarvan. Dit kan op allerlei niveaus zijn: van plaatselijk (een gemeente) tot (inter)nationaal (bijvoorbeeld een kerk). Kleinere geloofsgemeenschappen kunnen dus deel uitmaken van grote, zelfs mondiale geloofsgemeenschappen. En zo treffen onder meer Roomsen, Protestanten, Joden, Boeddhisten, Hindoes, Islamieten, Jehova's en Bhagwanezen elkaar momenteel wekelijks op sportpark 't Rikkelder van voetbalvereniging Ruurlo. Want daar vindt namelijk het Henk Klanderman toernooi plaats. De tien deelnemende teams zijn op ludieke manier vernoemd naar geloofs- of religieuze gemeenschappen.

Door Jan Hendriksen

Zo namen in vorige vijf edities voormalige en huidige 'kroegen' aan het toernooi deel. Ook werden al eens bijnamen van leden aan het toernooi verbonden. "Dit jaar hebben we met een vette knipoog gekozen geloofs- en religieuze gemeenschappen", zo verklaart Marco Dijkman namens de organisatie. Het toernooi wordt georganiseerd door negen enthousiaste vrijwilligers van VV Ruurlo. Niet het winnen van het toernooi is dus het belangrijkste. De eerste poulewedstrijden van het toernooi waren donderdag 13 juni en vinden tot en met donderdag 11 juli wekelijks op donderdag plaats. Zaterdag 13 juli is ingeruimd voor de finalewedstrijden met aansluitend een gezellige barbecue voor alle 150 deelnemende voetballers met hun familieleden. Het toernooi vindt in de spelvorm van zeven tegen zeven plaats waarbij continu doorgewisseld maar worden. Er zijn ook enkele speciale spelregels aan de wedstrijden toegevoegd: na drie corners wordt er een strafschop genomen, een gekopt doelpunt telt dubbel en dat geldt ook als er een vrouw scoort.

Clubman
Het toernooi is vernoemd naar Henk Halfman (67), een clubman pur sang die in 2015 koninklijk werd onderscheiden voor zijn vele werkzaamheden voor VV Ruurlo. In Ruurlo is Henk Halfman beter bekend als 'Henk Klanderman'. Vernoemd naar de boerderij aan de Slootsdijk waar hij geboren werd. Henk 'Klanderman' was vanaf 1973 tot en met 2014 seniorenleider waarvan 28 jaar van het eerste elftal. Daarnaast was hij jeugdleider, grensrechter, coördinator oud papier inzameling, lid van de jubileumcommissie 60-jarig bestaan, barmedewerker, ruim twintig jaar organisator van en daarna vrijwilliger bij het Internationale Karel Stegeman Toernooi voor A- junioren en vrijwilliger bij de jaarlijkse Kerstactie. Tevens was hij jeugdbestuurslid en hoofdbestuurslid.

Meer berichten