Johan Godschalk en Mirjam Mellink op de plek waar Johan vanaf 6 september wekelijks een inloopspreekuur houdt. Foto: PR gemeente Berkelland
Johan Godschalk en Mirjam Mellink op de plek waar Johan vanaf 6 september wekelijks een inloopspreekuur houdt. Foto: PR gemeente Berkelland (Foto: )

Gezocht: goede ideeën voor Berkelland

BERKELLAND – Inwoners van Berkelland kunnen vanaf 1 september bij de gemeente terecht voor steun om ideeën die de leefbaarheid vergroten te realiseren. De gemeenteraad heeft besloten om een Berkellands Naoberfonds open te stellen. Naast deskundig advies en inzet van een groot netwerk, is er een jaarlijks budget van 100.000 euro beschikbaar voor goede ideeën van inwoners, verenigingen, stichtingen of andere organisaties. Het minimale bedrag voor een bijdrage uit het fonds is 250 euro en het maximale bedrag is 25.000 euro.

Door Lydia ter Welle

Mirjam Mellink en Johan Godschalk houden zich bezig met het Berkellands Naoberfonds. Mirjam werkt bij de gemeente Berkelland en is de contactpersoon voor het buitengebied. Zij gaat er intern voor zorgen dat ingediende plannen goed en snel worden behandeld. Johan helpt de gemeente als zzp'er onder de naam Ideeëndokter. Hij adviseerde de afgelopen 10 jaar bij zo'n 500 plannen van idee naar realisatie en was onder andere als directeur een stuwende kracht van de succesvolle stichting Pak An.

Johan helpt organisaties en individuele ideeënbedenkers bij het uitwerken van hun ideeën, bij de aanvraag voor het Berkellands Naoberfonds, en door hen in contact te brengen met mensen of organisaties die hen kunnen helpen bij het realiseren van hun plannen. "Daarom houd ik vanaf vrijdag 6 september elke vrijdagochtend een inloopspreekuur. Hier in het gemeentehuis in de kantine met lekkere koffie erbij. Tussen 9 en 12 uur zit ik klaar. Mensen hoeven geen afspraak te maken, hoeven zich niet eerst te melden, maar kunnen zo naar me toe komen, met hun vraag, hun idee, zodat ik – samen met Mirjam – zo goed mogelijk kan helpen ideeën uit te werken. Ik zit wekelijks klaar om hen te helpen. Ook als het idee nog maar pril is: samen kunnen we er vast iets moois van maken!"

Mirjam legt uit dat er bijdragen beschikbaar zijn voor nieuwe initiatieven, die positief bijdragen aan de samenleving in Berkelland en aan meer sociale interactie tussen mensen in wijken of kernen in de gemeente Berkelland. "Het liefst horen wij ideeën die toepasbaar zijn in meerdere kernen, en die kunnen rekenen op steun en draagvlak in de wijk of buurt. Commerciële plannen komen niet in aanmerking voor een bijdrage. En het is de bedoeling om samen aan de slag gaan om het idee of project te verwezenlijken."

Johan: "Inwoners gaan samen aan de slag om het hier nog mooier en leefbaarder te maken. De ondersteuning vanuit het Berkellands Naoberfonds is een aanjager voor een idee dat op termijn zichzelf kan bedruipen, en dat door inwoners zelf wordt uitgevoerd."

Mirjam zegt: "We willen de drempel voor het indienen van projecten, klein en groot, zo laag mogelijk maken. Kom dus straks in september met je idee naar ons toe. Er kan echt heel veel! Natuurlijk moet de aanvraag wel aan voorwaarden voldoen, maar daarmee zullen wij je helpen. Zo kunnen we met z'n allen zorgen dat het in Berkelland nog beter wordt om te leven."

Er wordt intussen een onafhankelijke adviescommissie van vijf inwoners samengesteld, die de ingediende ideeën beoordeelt en voor kleinere aanvragen de bijdrage toekent. Bij grotere aanvragen (5.000 euro of meer) adviseert de commissie het college van burgemeester en wethouders, dat vervolgens op basis van dat advies een besluit neemt over toekenning van bijdragen.

Zodra de samenstelling van de adviescommissie bekend is, stellen we de leden graag aan u voor.

Meer berichten