Deze kinderen gingen op de rommelmarkt met met hun gekochte knuffels huiswaarts. Foto: Jan Hendriksen.
Deze kinderen gingen op de rommelmarkt met met hun gekochte knuffels huiswaarts. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

29ste Barchemse rommelmarkt weer als vanouds

BARCHEM – Het oogde wat stoffig bij binnenkomst in de twee rijhallen van de manage bij recreatiecentrum De Heksenlaak. Maar wat wil je ook als er plotsklaps om precies elf uur honderden mensen gaan rennen om zo snel mogelijk bij hun favoriete 'rommel' te zijn om toe te slaan. Het was zaterdag 8 juni weer tijd voor de inmiddels 29ste Rommelmarkt van de Barchemse Barchschole. Al vele jaren de grootste van de Achterhoek. De belangstelling was als vanouds en de handel vierde weer hoogtij.

Door Jan Hendriksen

Voorafgaande aan de markt hadden van maandag tot en met vrijdag ouders en andere vrijwilligers, evenals grootouders en ouders van oud-leerlingen druk in de weer geweest om de rommel op te halen bij huizen in en om Barchem en Zwiep. Er waren die week heel wat auto's en trekkers met aanhanger heen en weer gereden. "Het is heerlijk om te zien dat er zoveel saamhorigheid is. Ook een ideale gelegenheid om mede ouders eens wat beter te leren kennen", zo verklaart Annemarie Timmer Arends namens Rommelmarkt Commissie Barchschole, terwijl ze in de afgeschermde hoek met waardevolle antieke spullen een oogje in het zeil houdt. Dit jaar mocht de commissie de tweede 'lesbak' van de manage al vanaf maandag gebruiken. Annemarie Timmer Arends: "We konden zo gelijk starten met inrichten. Dat was ontzettend fijn want er kwamen weer veel spullen binnen. De sorteerders konden de instroom gewoon niet aan. Iemand maakte de opmerking of het in Barchem nooit op raakt, nee dus. Het is inmiddels een traditie geworden om niet gebruikte of afgedankte huisraad te bewaren voor de rommelmarkt. De gewoonte gaat van generatie op generatie over" Met alle vrijwilligers had de nieuw gevormde commissie bestaande uit Annemarie Timmer Arends, Mariska Rossel en Miranda Hoentjen zaterdagmorgen om elf uur dan ook weer een fantastische rommelmarkt bij elkaar verzameld en ingericht met voor ieder wat wils. Dit jaar had men ook een Facebook pagina en een Instagram account (Rommelmarkt_Barchschole) geopend. Daarop was voor geïnteresseerden onder andere de spectaculaire jaarlijkse opening van de rommelmarkt te zien. Dit jaar is die zelfs gefilmd met een drone. Mensen trokken een waar sprintje om als eerste bij de mooiste spullen te kunnen komen.

Meer bezoekers
Het was Pinksterzaterdag prachtig weer voor een rommelmarkt want er waren meer bezoekers dan vorig jaar. Er is dan ook weer goed verkocht, van bierglazen, naar fietsen, naar een grasmaaier of een antieke melkkan. Het lag er allemaal voor de koopjesjagers.
Tijdens de Rommelmarkt werd door peuterspeelzaal 't Onderdeurke ook een Rad van Fortuin verzorgd. En de leerlingen van Unit 4 van De Barchschoke hebben als een dolle alle loten verkocht en menigeen ging met een leuke (door lokale Barchemse ondernemers gedoneerde) prijs naar huis.

Mooi effect
En dan is alles wat in een week met zo veel bloed, zweet en tranen is verzameld, binnen twee uur na sluitingstijd al weer weg uit de hallen. Evenals andere jaren gaan de goede spullen naar een opkoper die het naar Gambia exporteert. De overgebleven kleding ging naar Stichting Bag to School en de overgebleven boeken naar de oud-papier inzameling van wandelsportvereniging DOS Barchem. "Dat is nog extra mooi effect die jaarlijkse rommelmarkt met zich meebrengt. Ook op deze manier dragen wij van De Barchschole ons steentje bij aan een duurzame samenleving", zo verklaart Annemarie Timmer Arends. En de opbrengst? Die was wederom prachtig en komt ten goede aan leerlingen zoals onder andere voor de aanschaf van leermiddelen.

Meer berichten