Het winnende team van Kalmer DD uit Zweden. Foto: Jan Hendriksen.
Het winnende team van Kalmer DD uit Zweden. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

Kalmar FF prolongeert titel Karel Stegeman toernooi

RUURLO – Kalmar FF zou grotendeels met de selectie die het toernooi in 2018 won naar Ruurlo komen. Ze werden vooraf dan ook tot een van de favorieten gebombardeerd voor de toernooiwinst. En inderdaad, ze voldeden volledig aan die verwachting. Het Zweedse Kalmar FF won tijdens het Pinksterweekeinde de 35ste editie van het Internationale Karel Stegeman Jeugdvoetbaltoernooi van VV Ruurlo. In een spannende finale versloeg de titelverdediger met 2-1 De Graafschap dat na zeven jaar afwezigheid weer op sportpark 't Rikkelder te bewonderen was.

Door Jan Hendriksen

De Zweden kwamen in het goed bezochte finaleduel op Pinkstermaandag nog wel op een achterstand. Maar na rust scoorden de Scandinaviërs twee keer, waarvan de beslissende via een strafschop. In de strijd om de derde podiumplaats versloeg VRS Academy het Deense AC Horsens met 2-1. Leuke bijkomstigheid van deze teams is dat ze pas beiden in een laat stadium als vervanger van een afgemeld team in beeld kwamen. AC Horsens verving een maand voor het toernooi FK Radnicki Nis (Servië) en VRS Academy werd in allerijl woensdag voor het toernooi opgetrommeld omdat het Poolse WKS Slask Wroclaw zich zeer onverwacht afmeldde. De VRS (Van RiemsdijkSports) Academy biedt jonge spelers met talent de mogelijkheid om zich in de kijkers te spelen bij een Betaald Voetbal Organisatie (BVO). De spelers hebben in de meeste gevallen al een BVO verleden of hebben gespeeld bij een club die minimaal derde divisie speelt, maar waarbij de juiste begeleiding voor de speler mist. Clubs gaan vaak de fout in door te weinig aandacht te besteden aan begeleiding van spelers. In hun ogen is een speler, zowel fysiek als mentaal, niet klaar om zich verder te ontwikkelen en te bewijzen in een ander stadium. Hierdoor beëindigen zij vaak het contract met spelers die beschikken over veel talent. "Ondanks dat deze spelers clubloos zijn, heeft Van Riemsdijk Sports alle vertrouwen in deze spelers en bieden wij de begeleiding aan om hun droom en doelen weer op te pakken", zo verklaarde toernooi voorzitter Marcel Bos van de Organisatie Commissie (OC) van VV Ruurlo. En ondanks hun late instroom presteerde VRS Academy zeer verrassend goed. Na afloop liet men ook weten dat men volgend jaar graag terug wil komen op het toernooi. Ook kenmerkend was de discipline binnen het team. "De jongens hebben zich voorbeeldig gedragen binnen de gastgezinnen", zo verklaarde teamleider Eugene Bastiaansen.

Voetbalshirt
Voor aanvang van het toernooi werden alle delegaties van de deelnemende twaalf teams zaterdagmorgen in Hotel Avenarius door burgemeester Joost van Oostrum namens de gemeente Berkelland ontvangen. Van Oostrum roemde evenals tijdens de andersluidende officiële opening op sportpark 't Rikkelder de saamhorigheid, verbroedering en de gastvrijheid van de gastgezinnen die al vele jaren zo kenmerkend zijn voor het toernooi. Als geste ontving Van Oostrum van een van de deelnemende teams een voetbalshirt op zijn naam er op. "En nog wel in de kleuren van mijn favoriete club: FC Utrecht!"

Expertise
Ook werd het OC bestaande uit Marcel Bos, Hans Schurink en Ron Wopereis bedankt voor alle inspanningen die ze telkens weer tentoonspreidden. Hans Schurink voor het 35ste achtereenvolgend jaar! Schurink onderhoudt grotendeels alle contacten met de deelnemende teams. "Zijn expertise is op dat gebied van onschatbare waarde en onmisbaar. Zie nu wat voorafgaand aan dit toernooi heeft plaatsgevonden door de afzeggingen van de Serven en Polen. Hans heeft door zijn netwerk vervangende teams kunnen regelen. Wat als Hans om welke reden dan ook weg zou vallen? Hoe kunnen we deze problematiek dan opvangen? Iets om over na te denken", aldus Marcel Bos. Voor VV Ruurlo was er een verrassende tiende plaats weggelegd. Op zaterdag werd namelijk het openingsduel tegen het Slowaakse SK Slovan Bratislava verrassend met 1-0 gewonnen. In de strijd om de negende en tiende plaats was het SK Sigma Olomouc (Tsjechië) te veel te sterk: 0-6.

Uitslagen
De volledige uitslag van de 35ste editie van het IKS 2019 ziet er als volgt uit: 1. Kalmar FF (Zweden) ; 2. De Graafschap; 3. VRS Academy 4. AC Horsens (Denemarken) ; 5. Sparta Rotterdam; 6. KV Mechelen (België); 7. Odense BK (Denemarken) ; 8. Halmstads BK (Zweden); 9. SK Sigma Olomouc (Tsjechië) ; 10. VV Ruurlo; 11. SK Slovan Bratislava (Slowakije); 12. SC Heerenveen. De Henk Wendt Trofee voor de sportiefste ploeg ging naar de thuisploeg, VV Ruurlo Tot beste speler werd Johan Arvidsson van Kalmar FF uitgeroepen en de beste keeper was Radek Vitek van SK Sigma Olomouc. Met vijf doelpunten werd Achraf Douiri van VRS Academy toernooi topscorer.

Meer berichten