Marco Tuchter (609) uit Haaksbergen eiste in de tourwagenklasse de hoofdprijs voor zich op.Foto: Jan Hendriksen.
Marco Tuchter (609) uit Haaksbergen eiste in de tourwagenklasse de hoofdprijs voor zich op.Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

Volop spanning tijdens autocrosswedstrijden in 't Ruurlose Broek

RUURLO – De weilanden rondom café-restaurant De Duif die tweede pinksterdag tijdens de autocross in 't Ruurlose Broek aan de Groenloseweg als parkeerplaats waren ingericht, liepen in de middag bomvol. Er was namelijk veel publiek afgekomen op de jaarlijkse autocross die AutoCross Club Laren (ACCLa) in Ruurlo houdt.

Door Jan Hendriksen

Om 11.00 uur gingen de eerste start in de acht verschillende klassen van start waaronder de Dutch Junior Buggy klasse. Dit zijn junioren vanaf dertienjarige leeftijd die streden om de dagoverwinning. In totaal hadden ruim 130 rijders zich ingeschreven voor de cross die deel uit maakte van de RAMO competitie. De RAMO is de overkoepelende organisator voor autocross verenigingen in de Regio Oost. De RAMO organiseert in samenwerking met KNAF aangesloten verenigingen een kampioenschap in de Regio Oost die uit totaal elf wedstrijden bestaat. Ondanks de aanhoudende droogte was de baan in 't Ruurlose Broek in topconditie en leverde de cross spannende wedstrijden op. In de week voorafgaande aan de cross was de organisatie al begonnen met het besproeien van de baan. Ruim 250.000 liter water heeft ervoor gezorgd dat de cross volgens het draaiboek verliep en er geen massale stofontwikkeling ontstond. Er deden zich ook gelukkig geen ernstige crashes voor. Wel belanden een aantal auto's in de naaste gelegen greppel die 'vakkundig' door de 'afsleep dienst' van het circuit werden gehaald Acht verschillende klassen, van standaard auto´s tot zwaar opgevoerde showroomauto's en van supersnelle sprinters tot de koningsklasse met motoren van 400 pk, turbo´s, noppen banden en 4x4´s kwamen er aan de start.

Thuiscircuit
Onder een van die deelnemers de plaatselijke regiorijder Wim Meerbeek (52) die in de eerste manche met zijn Opel Astra 2.0 tot een verdienstelijke vierde plaats reikte. Maar de tweede manche ging hem nog veel beter af. In deze manche kreeg de Ruurloër zelfs op het 'thuiscircuit' in zijn achtertuin als eerste de zwart-wit geblokte finishvlag. In de derde manche 'tikte' een mede rijder tot teleurstelling van Meerbeek hem uit de wedstrijd. Een flinke schade aan het fuseelichaam aan de auto noopte hem om in allerijl de auto met hulp van een andere rijder klaar te stomen voor de finale. "Ondanks de uitval in de derde manche had ik me als achtste geplaatst voor de finale", zo verklaarde Meerbeek. Uiteindelijk eindigde Meerbeek, die tot een van de 'laatste der Mohikanen' behoort op autocrossgebied in 't Ruurlose Broek, in de finale op een verdienstelijke zevende plaats. Meerbeek had voor de wedstrijd in Ruurlo een daglicentie. "Normaliter rijd Arno Vrieze de auto altijd. Misschien dat ik in de vakantie nog in Toldijk rij", zo verklaarde de Ruurlose autocrosser.

Testwedstrijden
Marco Tuchter (49) uit Haaksbergen eiste in de tourwagenklasse de hoofdprijs voor zich op. Met zijn rode VW Siroco 2.0 was hij telkens na de start razendsnel weg om zijn mede rijders ver achter zich te laten. De wedstrijden om de RAMO competitie beschouwde Tuchter meer als testwedstrijden. "Tijdens de nationale wedstrijden moeten we er staan. Die zijn sportief interessanter. Daar is de tegenstand een stuk sterker dan tijdens deze wedstrijden", aldus de winnaar.

Meer berichten