Een gids leidde de leerlingen - langs de wagons, barak 56, het Nationaal Monument Westerbork en de 102.000 stenen. Foto: PR.
Een gids leidde de leerlingen - langs de wagons, barak 56, het Nationaal Monument Westerbork en de 102.000 stenen. Foto: PR.

Hoogste groepen basisscholen bezoeken Kamp Westerbork

Algemeen

RUURLO - De hoogste groepen leerlingen van de Ruurlose basisscholen Kerst Zwart, Willibrordus en Wonderwijs en Theresia uit Mariënvelde hebben donderdag 6 juni het Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezocht. "Met dank aan hun leerkrachten - was het ook dit jaar weer een geslaagde en indrukwekkende excursie voor de leerlingen", aldus Joke Cornelissen-Nijenhuis van de Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo.

In totaal vertrokken 103 leerlingen en hun meesters en juffen in twee bussen naar Westerbork. Het ochtendprogramma begon in het museum met de tentoonstelling over de geschiedenis van het kamp. Hier deden de leerlingen met behulp van kijkwijzers onder meer onderzoek naar een leeftijdgenootje dat in kamp Westerbork gevangen heeft gezeten. In de filmzaal vertelde een educatief medewerker over de joodse familie Koopmans uit Lochem, over moeder Rika en de zoons Bertus, Maurits, Nico en Ari die werden vermoord in Sobibor en Auschwitz, over de twee dochters Corrie en Bertha die de oorlog overleefden en vader Nathan die 'gelukkig gewoon' in 1943 in het Durchgangslager Westerbork overleed. Na deze educatieve inleiding kregen de leerlingen ook nog een film te zien waarin Tweede Wereldoorlog overlevenden vertelden over hun oorlogservaringen en het Kamp Westerbork. 's Middags stond na een lange wandeling de rondleiding op het voormalige kampterrein op het programma. Hier leidde een gids de leerlingen - langs de wagons, barak 56, het Nationaal Monument Westerbork en de 102.000 stenen. Eén steen staat voor iedere vermoorde man, vrouw en kind. Op deze historische plek waar de levens van alle uit Nederland weggevoerde Joden, Sinti en Roma in herinnering worden gehouden legden de leerlingen met hun meester en juf een bloemstuk en stonden ze een minuut 'stil'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant