Wiljo, Rolande en Jeroen Kuenen. Foto: PR.
Wiljo, Rolande en Jeroen Kuenen. Foto: PR. (Foto: )

Keurslager Kuenen viert 60-jarig jubileum

RUURLO - De hedendaagse slager is een vakkundig ambachtsman waar men terecht kan voor kwalitatief goed vlees, vleeswaren, eigengemaakte maaltijden of zelfs voor de verzorging van complete buffetten. Er komt heel wat bij kijken voordat een stukje vlees op het bord ligt. En daar weten Wiljo (59) en Rolande (58) Kuenen van Keurslager Kuenen uit Ruurlo alles van. "Met pure producten lekkere dingen maken'", is het credo van Wiljo en Rolande Kuenen.

Door Jan Hendriksen

De slagerswinkel aan de Dorpsstraat viert dit jaar haar zestigjarig bestaan. De oorsprong van het Ruurlose familiebedrijf gaat terug naar 1959 toen de ouders van Rolande, Wim en Gerry Eggink de slagerij van de familie Booltink aan de Borculoseweg overnamen. In 2000 verhuisde de slagerswinkel van de Borculoseweg naar de Dorpsstraat. Op de voormalige locatie worden overigens nog steeds de nodige werkzaamheden verricht. "In 1984 zijn wij in de slagerij – met toen ook nog een slachterij begonnen. Ik kwam Rolande tegen op de slagersopleiding en we hebben de slagerij dertig jaar geleden van haar ouders overgenomen", zo verklaart Wiljo. Wiljo komt net als Rolande ook uit een slagersfamilie. Toen Wiljo en Rolande begonnen slachtten ze zelf nog runderen, varkens en lammeren. "Vanaf het begin heb ik veel contact met boeren gehad en we deden huisslachtingen. Maar die laatste behoren tot het verleden. Maar we onderhouden nog steeds nauwe contacten met de boeren. We vinden het belangrijk te weten waar de koeien vandaan komen. Daarom heb we nog steeds contact met de rundveeboeren", zo verklaren Rolande en Wiljo. Eens per jaar gaat keurslager Kuenen met een bus vol klanten naar de boeren toe waar men kan zien hoe de dieren worden verzorgd en worden grootgebracht. De varkens die Kuenen inkoopt, zijn van varkenshouders die werken volgens het 'Keurklasse'-programma 'Pork Best'. Rolande: "Het lekkerste varkensvlees van de Hollandse boer'. Van kip liggen het Gilde Hoen en de biologische Kemper Kip in de winkel. "Die biologische kip verkopen we al dertig jaar omdat ik Herman Kemper uit IJzervoorde nog van vroeger ken", zo verklaart Wiljo. Een van de hoogtepunten van de afgelopen dertig jaar was het winnen van het 'Gouden hakbijl'. Dé erkenning voor de beste slagerij van Nederland.

Naegelholt en salami
Een van de specialiteiten van Kuenen is Naegelholt waarvoor Wiljo en Rolande een aparte website hebben gemaakt (www.naegelholt.com). Wiljo: "Er zijn steeds minder slagers in Nederland die het maken, nog een stuk of tien. Ik deed het altijd en ben het blijven doen." Albert Heijn is een van de afnemers van het naegelholt en de salami van Keurslager Kuenen. "En over de kwaliteit krijgen we heel positieve reacties. Kijk, hier een reactie van iemand uit Amsterdam", zo laat Rolande via de betreffende website zien. Het Naegelholt wordt gemaakt van de muis van het rund. De bereiding bestaat uit drie fases: zouten, drogen en rijpen. Hoe lang de fases duren is afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste smaak. Daarna begint het drogen, oftewel het vocht uit laten treden. Dat duurt vier tot zes of tien tot twaalf weken voor extra droge naegelholt. Rolande; "Wij vinden het een uitdaging om van een ouderwets product iets moois te maken." Tegenwoordig maken Rolande en Wiljo en hun medewerkers ook heel veel maaltijden. Rolande heeft een koks opleiding gevolgd en beleeft veel plezier aan het bereiden van maaltijden. "Alle soepen maken we ook zelf. Daar kunnen we onze mergpijpen en zo mooi voor gebruiken om bouillon van te trekken."

Toekomst
Inmiddels staat de jongste generatie van de familie Kuenen klaar om op termijn het bedrijf over te nemen. Zoon Jeroen (27) heeft bijna de slagersvakopleiding afgerond. Om extra ervaring op te doen kijkt Jeroen mee in de keuken bij andere bedrijven.

Feest
Om het jubileum van Keurslager Kuenen een feestelijk tintje te geven heeft men het gehele jaar leuke acties. Zie hiervoor de website www.kuenen.keurslager.nl en de Facebook pagina https://www.facebook.com/kuenen.keurslager.

Meer berichten