Pax Kinderhulp Borculo bezorgt Poolse suikerpatiëntjes een fijne vakantie

BORCULO - Voor de 34ste keer organiseert de werkgroep Pax Kinderhulp Borculo een ruim twee weken durende vakantie voor 24 Poolse suikerpatiëntjes uit kansarme gezinnen. De kinderen komen uit het zuiden van Polen, uit de omgeving van Katowice, een voormalige mijnstreek.

Veel Poolse vakantiekinderen wonen met hun ouders, broers, zussen, opa en oma in één huis. De woonkamer is ook slaapkamer en de bedden worden gedeeld. Echt kind zijn is hier niet mogelijk. Andere kinderen groeien op in kindertehuizen. Het gaat om kinderen van acht tot en met twaalf jaar uit vaak ontwrichte gezinnen en met een zwakke gezondheid. Deze kinderen hebben het nodig om even uit hun dagelijkse omgeving weg te zijn. De mijnen in het zuiden van Polen zijn jaren geleden gesloten, hetgeen veel werkloosheid tot gevolg heeft gehad, dat ook weer voor de nodige alcohol- en gezinsproblemen heeft gezorgd. De kinderen zijn allen diabetespatiënt type 1 en staan onder behandeling en toezicht van het ziekenhuis in Ligota (een buitenwijk van Katowice), gespecialiseerd is in kinderdiabetes. Omdat deze kinderen naast hun ziekte ook nog eens afkomstig zijn uit kansarme gezinnen en daardoor vaak onder erbarmelijke omstandigheden leven, zet Pax Kinderhulp Borculo zich in om deze kinderen een fijne vakantie te bezorgen, twee weken waarin ze kunnen bijtanken.
De kinderen verblijven van 29 juni tot en met 14 juli in een groepsaccommodatie. Een grote groep van vrijwilligers - bestaande uit de leden van de werkgroep, dames die zorgen voor het eten, het schoonmaken van de kamers en het wassen van de kleding, en ook een groep chauffeurs die de kinderen naar de diverse programmaonderdelen vervoeren - staat garant voor een gastvrije ontvangst van de kinderen. De inzet van deze vrijwilligers is onontbeerlijk.
Om een en ander te kunnen financieren, kan de werkgroep Pax Kinderhulp Borculo al jaren een beroep doen op een groot aantal sponsoren, kerken en particulieren, die met hun geldelijke bijdrage of een bijdrage in natura de kindervakantie mogelijk maken.
Uit de reacties van de kinderen na afloop van de vakantie blijkt telkens weer dat dit voor hen een onvergetelijke ervaring is. Een ervaring die de kinderen sterkt in hun verdere leven.

Meer berichten