Henk Luesink overhandigt de cheque aan 'senior' Annie Luesink, onder het toeziend oog van bestuursleden Anneke Koeleman en Ada Lievestro. Foto: Eddy Brinkman
Henk Luesink overhandigt de cheque aan 'senior' Annie Luesink, onder het toeziend oog van bestuursleden Anneke Koeleman en Ada Lievestro. Foto: Eddy Brinkman

Seniorensoos Barchem is Goede Doel 2019 van de Barchemse 4Daagse

BARCHEM – De Barchemse 4Daagse zet jaarlijks een organisatie in het zonnetje die financiële steun en aandacht verdient. Waar men vorig jaar met de Stichting Roparun een (inter)nationaal goed doel had, heeft de Stichting Barchemse 4Daagse dit jaar gekozen voor een goed doel dichter bij huis: de Seniorensoos Barchem.

Tientallen senioren uit Barchem en directe omgeving bezoeken de activiteiten die eenmaal per maand vanuit 'de soos' plaatsvinden, doorgaans in dorpshuis 't Onderschoer in Barchem. Muziek en zang zijn hierbij het meest populair. "De ene keer valt een activiteit wat goedkoper uit, en de volgende keer moet je bijleggen. In die gevallen is het wel fijn om een bedrag achter de hand te hebben - of ook om eens iets extra's te doen", zo verklaart voorzitter en secretaris Anneke Koeleman van de Seniorensoos Barchem.

Geheel in lijn met de tijdgeest is de naam veranderd in Seniorensoos. "Want", zo zegt Anneke Koeleman, "tegenwoordig heb je het niet meer over een bejaardencentrum en over de bejaarden, maar over senioren." Iedereen vanaf 65 jaar is welkom bij de Seniorensoos Barchem. In de praktijk zijn het vooral mensen van boven de tachtig, met hier en daar 'een jonge blom' van midden zeventig. Het gaat dan om Barchemers, bewoners van Zwiep en Nettelhorst en mensen met Barchemse roots, die nu bijvoorbeeld in Lochem wonen. Anneke Koeleman: "We zien eigenlijk alleen maar een groeiend aantal senioren dat ons bezoekt, onder wie opvallend veel echtparen. Was het enkele jaren een bezoekersaantal van 25 tot 30 personen, inmiddels hebben we 55 mensen op de lijst staan. Bij onze activiteiten komen ze niet allemaal, maar bij een populair programma mogen we ons toch verheugen op zo'n 40 aanwezigen."

De Seniorensoos heeft haar domicilie in de grote zaal van dorpshuis 't Onderschoer. Elke derde woensdag van de maand is er een activiteit. "We beginnen dan om twee uur, tot ongeveer half vijf. De senioren betalen een eigen bijdrage als ze aanwezig zijn, en dan krijgen ze twee kopjes koffie met cake of koek, een borreltje, en uiteraard het programma van die middag", aldus Koeleman. Activiteiten zijn vooral optredens van zang- en muziekgroepen. Maar ook een presentatie van bijvoorbeeld een Cliniclown, een gehandicapte met hulphond of over de Apenheul wordt gewaardeerd. Evenals over een reis die gemaakt is naar bijvoorbeeld Australië of Rusland. "Eigenlijk heel verschillend", aldus Anneke, "en we proberen er variatie in te brengen. Maar we merken wel dat muziek en zang heel populair is – en dan vooral de Hollandse meezingers." Daarnaast bezoeken de bestuursleden ook de jarige senioren van tachtig jaar en ouder voor het sociale contact en het voorkomen van eenzaamheid. "We komen één maal per maand bij elkaar, en alleen juni en juli slaan we over. In augustus hebben we het Barchems Feest voor de senioren, dat we samen met Vereniging Contact, de Woonplus Barchem en de Zonnebloem verzorgen – inmiddels al voor het vierde jaar. In september beginnen we weer met het 'gewone' seizoen dat tot mei duurt. In mei sluiten we af met een rit met Bello. Dit jaar gingen we met 41 personen naar de Lindesche Molen waar zangeres Merel Gerritsen een optreden gaf. Het uitje werd afgesloten met een etentje."

De Barchemse 4Daagse is één van de weinige Nederlandse wandelvierdaagsen waarbij het gaat om de prestatie om vier dagen uit te lopen, en waarbij de wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van 20, 30, 40 of zelfs 50 kilometer in de mooie Achterhoekse omgeving rondom Barchem. Het wandelevenement vindt dit jaar plaats van donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli en inschrijving kan nog tot en met zondag 30 juni via de website www.barchemse4daagse.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden