Speeltuinvereniging Noord en Huisje Noord, (vlnr) Brenda Plakmeijer, Carla Bouwman, Marianne te Vaanholt en Jody Schierboom. Foto: Rob Weeber
Speeltuinvereniging Noord en Huisje Noord, (vlnr) Brenda Plakmeijer, Carla Bouwman, Marianne te Vaanholt en Jody Schierboom. Foto: Rob Weeber

Speeltuin Noord moet ontmoetingsplek worden

Algemeen

BORCULO - Het is een beetje van deze tijd, speeltuinen evolueren en kiezen voor een transformatie naar een multifunctionele ontmoetingsplek waar jong en oud elkaar vinden. De vraag is dan wat er moet gebeuren en of er voldoende vrijwilligers te vinden zijn die de schouders eronder willen zetten. Dat geldt ook voor Speeltuin Noord in Borculo. De oorspronkelijke functie van de plek is helder, de behoefte echter naar de toekomst toe moet herontdekt en vooral ook breed gedragen worden. Er zijn vernieuwende impulsen en nieuwe vrijwilligers nodig om de cohesie in de buurt te blijven bevorderen.

Door Rob Weeber

Naast de zorg voor een passend activiteitenplan, staat het vernieuwde bestuur van Speeltuinvereniging Noord ook voor een onderhoudsuitdaging. Het gebouw, evenals wat speeltoestellen, is aan een opknapbeurt toe. De vereniging is gezond en het bestuur ambitieus. Er is inmiddels een activiteitencommissie gevormd en de focus ligt meer op het naar buiten treden. Ook is ideevorming opgepakt en zijn enkele nieuwe activiteiten bedacht en (deels) in gang gezet. De planning is dat eind juni 'Huisje Noord' begint, een samenwerking met Dagbesteding Het Natuurhus uit Neede voor mensen met dementie. Op deze wijze kunnen de ouderen met jongeren in aanraking komen en zelfs gebruik maken van dezelfde speeltoestellen. Wel blijven er verschillende vrijwilligers nodig voor de begeleiding van beide doelgroepen. Een andere, nieuwe activiteit is het verkeersplein dat op 6 juli wordt geopend. Een deel van het speelterrein is daarvoor omgebouwd tot skeltercircuit voor kinderen.
Kandidaat penningmeester Brenda Plakmeijer is zeer te spreken over de ideeën die ontstaan, maar wijst terecht ook op de verbinding met de wijk, de leden en overige vrijwilligers. Uiteindelijk moet het aanbod bij de vraag aansluiten. "Speeltuin Noord beweegt zich richting een ontmoetingscentrum waar diverse activiteiten plaatsvinden. Het gebouw werd al verhuurd voor bijvoorbeeld verjaarspartijtjes van kinderen en workshopachtige activiteiten zoals bloemschikken. Verder zijn er nieuwe activiteiten bedacht als Huisje Noord, het Verkeersplein en de 'broodtafel', een bijeenkomst voor alleenstaande en eenzame mensen uit Borculo en omgeving. We denken dat we met een dergelijke verbreding de juiste weg inslaan, maar uiteindelijk gaat het erom wat de (toekomstige) gebruikers ervan vinden. Wat missen ze en waar hebben ze behoefte aan? Zonder voldoende draagvlak in de wijk en voldoende vrijwilligers die de activiteiten ondersteunen, wordt het lastig."

Op donderdag 13 juni wordt de Algemene Ledenvergadering gehouden. Tijdens die avond worden de plannen aan de leden voorgelegd. Meer informatie over Speeltuin Noord is te vinden op de website.


www.speeltuinnoord.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant