Eerste Claudicatio-wandeldag geslaagd

RUURLO - Afgelopen woensdag vond de eerste Claudicatio wandeldag plaats bij De Heikamp in Ruurlo. Deze ochtend werd georganiseerd door Fysiotherapie Jansen van den Berg uit Vorden en Fysiotherapie Oplaat uit Ruurlo-Barchem.
Etalagebenen is de volksterm voor 'claudicatio intermittens'. Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor ervaart men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn, vanwaar de term etalagebenen: patiënten proberen de pijn te maskeren door noodgedwongen de etalage van een winkel te bekijken.

De eerste keus behandeling bij etalagebenen is looptherapie onder supervisie van een fysiotherapeut en leefstijlbegeleiding. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gesuperviseerde looptherapie leidt tot een verbetering in loopafstand, die vergelijkbaar is met de verbetering die behaald wordt middels een invasieve behandeling (dotter- of een bypassoperatie). Daarnaast verbetert de kwaliteit van leven en algemene conditie van patiënten, door de actievere leefstijl.
Dit was de reden voor de beide fysiotherapiepraktijken om een wandeldag te organiseren om zo het gezamenlijk wandelen te bevorderen. Het was een erg geslaagde evenement en de deelnemers waren erg enthousiast.
In eerste instantie willen de fysiotherapiepraktijken dit twee keer per jaar gaan doen, een keer in het voor jaar en een keer in het najaar.

Meer berichten