De Sleppers:Eik Kamperman, Michiel Ras, Peter Weenk en Ype Jan Banda (v.l.n.r.) proosten op hun 25-jarig bestaan. Foto: PR.
De Sleppers:Eik Kamperman, Michiel Ras, Peter Weenk en Ype Jan Banda (v.l.n.r.) proosten op hun 25-jarig bestaan. Foto: PR. (Foto: )

De Sleppers vieren 25-jarig bestaan tijdens 't Hanenfeest op De Bruil>

RUURLO – Ze werden 25 jaar geleden geïnspireerd door Boh Foi Toch, het Hanska Duo en Normaal, en besmet met het artiestenvirus. Na een stoomcursus 'trekzak spöllen' door 'Dorus van de Hane' en 'Ome' Ernst Wehning waren ze klaar voor het 'grote' werk. Een kwart eeuw trekken ze inmiddels door de Achterhoek en doen ze de mooiste plekken aan om de 'leu' muzikaal te vermaken: De Sleppers.

Door Jan Hendriksen

Muziek, een beetje 'klasjneer'n (praten), maar bovenal iedereen bij het feest laten behoren. Dat is waarom de Ruurloërs Peter Weenk (harmonica en toetsen), Ype Jan Banda (harmonica, basgitaar en zang), Rik Kamperman (gitaar en zang) en Michiel Ras (slagwerk) het al zo gruwelijk lang naar hun zin hebben en het met elkaar gezamenlijk uithouden. Want dat is niet zo vanzelfsprekend voor iedere muziekband weggelegd. De oorsprong van De Sleppers ligt bij café 't Haantje in de Ruurlose buurtschap De Bruil. Als vriendengroep ontmoette de vier elkaar ruim 25 jaar geleden regelmatig in het inmiddels gesloten etablissement. Boh Foi Toch met frontman Hans Keuper was in die periode immens populair. "Die muziek sprak ons ook ontzettend aan. Daarom hebben Peter Weenk en ik de harmonica ook ter hand genomen. En zo zijn we begonnen", zo blikt Ype Jan Banda (45) terug op die beginperiode.

'Weinig bi-j huus, altied op pad. Spölt op t'geheur, veur ieder wel wat'. Onder dat motto hebben De Sleppers in de afgelopen 25 jaar menige feesttent of - zaal plat gespeeld. Op bijna ieder Oranjefeest of volksfeest in de regio brachten ze met hun (dialect)muziek stemming en sfeer. Want dat kun je wel aan de vier 'sleppers' overlaten. Wat als een aardigheidje begon is serieus werk geworden. "Maar nog steeds op basis van hobby, laat dat duidelijk zijn", zo laat Michiel Ras (43) weten. Waar Rik veelal de zang voor zijn rekening neemt, maakt Ype-Jan met zijn smakelijke anekdotes van elk optreden een ware huiskamer. Bestond het repertoire in de begin periode uit alleen nummers van Boh Foi Toch en Normaal, tegenwoordig spelen De Sleppers Nederlandstalige, Duitse en Engelse meezingers. "Maar dialectnummers hebben absoluut altijd nog onze voorkeur", zo verklaart Peter Weenk (46).

Kistentuug
Meestal treden De Sleppers op in originele boerenkledij. Voor de pauze in de witte linnen hemden die hun opa's honderd jaar geleden onder het zondags pak droegen. Na de pauze trekken ze het 'kistentuug' aan. Manchester petten en klompen completeren het imago. Nostalgie is het viertal dan ook absoluut niet vreemd.
De Sleppers vieren hun 25 jarig jubileum zondag 26 mei tijdens 't Hanenfeest in buurtschap De Bruil'in een tent in het kader van het jaarlijkse buurtfeest waar het 25 jaar geleden allemaal ooit voor het kwartet begon. "We hebben in al die jaren nog nooit een editie overgeslagen. We stonden bijna altijd in de tent op het podium. Was dat niet zondag tijdens het Früshoppen dan was het wel op zaterdagmiddag tijdens de volksspelen. En we hebben jarenlang ook de optocht muzikaal 'opgeluisterd", aldus Rik Kamperman (40). Tijdens het jubileumconcert zullen ook diverse 'gastartiesten' medewerking verlenen. Welke? Dat blijft tot op het laatst een verrassing voor een ieder.
De feesttent bij Café Nijenhuis is zondag vanaf 10.30 uur 'los'. De toegang is gratis. "En het wordt een 'laagdrempelig', 'vrouw- en kindvriendelijk optreden", zo verklaren de vier jubilerende 'Sleppers' tot slot.

Meer berichten