De leden van het Rode Kruis helpen bij de oefening 'slachtoffers'. Foto: PR
De leden van het Rode Kruis helpen bij de oefening 'slachtoffers'. Foto: PR

Leerzame seizoenafsluiting Rode Kruis Berkelland

Algemeen

BORCULO – De leden van het Rode Kruis Berkelland weten nu weer precies hoe ze brandwonden moeten behandelen, om moeten gaan met mensen die rook hebben ingeademd dan wel steek – of hoofdwonden hebben of een epileptische aanval hem hebben gehad. Dit dankzij een grote oefening waaraan ze vorige week woensdagavond hebben meegedaan bij wijze van seizoenafsluiting.

De oefening vond plaats op het complex van Olympia en draaide om een man die ruzie had met bestuur van de Borculose korfbalvereniging. Tijdens een toernooi zorgde hij in de technische ruimte voor een gasexplosie, die ook de nodige rookontwikkeling tot gevolg had. Deze ontploffing zorgde in en rond de kleedkamers voor negen slachtoffers, terwijl de man ook nog iemand met een mes verwondde. Het was aan de leden van het Rode Kruis om alle gewonden van eerste hulp te voorzien.

Aan de oefening namen tevens brandweerlieden en politieagenten deel. De brandweer had op verzoek van de organisatie gezorgd voor rookontwikkeling in de kleedkamers en had daarbij aangegeven mee te willen werken met een tankautospuit en zes mensen. Tijdens de oefening haalden de brandweerlieden de gewonden uit de kleedkamers en droegen hen over aan de hulpverleners. Maar niet nadat de politie het terrein had vrijgegeven en de boze man in de boeien had geslagen.

De organisatoren Martina ten Dolle, Robin Postma (beiden instructeur bij het Rode Kruis Berkelland), Riny van de Meer en Gonneke de Groot keken tevreden terug op de oefening. ''Onze leden hebben er veel van geleerd'', aldus Martina. ''En het was heel goed voor de teambuilding, want het ging ook om samenwerking en communiceren.''
De avond werd afgesloten met een drankje en een warm en koud buffet in de brandweerkazerne van Borculo. Martina: ''We zijn de brandweer heel erkentelijk voor het beschikbaar stellen van hun kantine.''
Voor de leden van het Rode Kruis Berkelland staan nu de nodige evenementen op het programma. Het nieuwe lesseizoen begint in september. Mensen die belangstelling hebben voor het volgen van een EHBO-cursus, kunnen zich aanmelden bij het Rode Kruis Berkelland. Voor meer informatie: tel. 0545-274558.

De brandweer verleende medewerking aan de oefening. Foto: PR
Samenwerken en communicatie waren ook belangrijk. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant