Repetitie in de tuin van boerderij Winkels in Gelselaar, waar op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni het openluchtspel ‘In drie stappen naar geluk’ wordt opgevoerd. Foto: PR
Repetitie in de tuin van boerderij Winkels in Gelselaar, waar op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni het openluchtspel ‘In drie stappen naar geluk’ wordt opgevoerd. Foto: PR (Foto: )

Sfeervol openluchtspel Bie Winkels in Gelselaar

GELSELAAR - De tuin voor de eeuwenoude boerderij Winkels in Gelselaar wordt voor twee dagen omgebouwd tot een openluchttheater. In de sfeer van de jaren zestig voert toneelvereniging De Eendracht hier drie keer het openluchtspel 'In drie stappen naar geluk' op. Met als decor het karakteristieke voorhuis en rond de Bentheimer waterput met het jaartal 1579 erop. Op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni 's avonds vanaf acht uur en daarnaast op de zaterdag een middagvoorstelling vanaf half drie.

Beeldbepalend voor Winkels en voor het dorp is de op de Dorpsstraat uitmondende gevelrij van deze monumentale boerderij. Maar dit is de achterzijde. Het openluchtspel werpt de schijnwerpers op de beschutte voorzijde, op de hoek van de Schoolstraat en de Meester Krebbersstraat. Het voorhuis van Winkels, waar onder de naam Bie Winkels vaker culturele activiteiten plaats hebben, vormt een schilderachtig decor in dit intieme tijdelijke openluchttheater. Voor de toeschouwers verrijst aan de zijde van de Meester Krebbersstraat een tribune met 200 zitplaatsen.

Veel te zien en te beleven
Op het erf van Winkels is deze twee dagen niet alleen veel te zien en te horen, maar ook veel te beleven. Dit begint al met de aankleding van de entree aan de zijde van de Meester Krebbersstraat. Als regisseur Daan Uenk (heeft samen met Mina Reurink de regie in handen) er tijdens een repetitie over vertelt, zie je het openluchtspel al haast voor je. Voor een oude schuur voltrekt zich het boerenleven van weleer. Bij een oud melkrek worden melkbussen gereinigd en in een geitenweitje wordt gehooid. Ook de bijgebouwen vervullen een functie. En er wordt nog een kippenhok aan toegevoegd.

De toeschouwer hoeft niet vreemd op te kijken als op het weggetje voor de wagenloods langs paard en wagen komen opdraven, of als vanaf de cafézijde mensen over een pad schrijden dat doet denken aan de kerkepaden van vroeger. Bovendien wil de organisatie nog een koe laten aantreden. Om geen afbreuk te doen aan het beeld van de jaren zestig moet dat wel een dier zijn met horens.

Drie zusters die niet willen trouwen
Spelers komen op via de voordeur van Winkels. Naast zeven hoofdrolspelers werkt een flink aantal figuranten mee. 'In drie stappen naar geluk' is een toneelspel in drie bedrijven, waarbij voor de gelegenheid het tweede en het derde bedrijf direct in elkaar overvloeien. Het gaat over drie zusters die slechte herinneringen aan hun vader hebben en elkaar mede hierom beloven zelf nooit te trouwen. Met een overeenkomst hiervoor proberen ze elkaar zo goed mogelijk in de gaten te houden. Als één van hen verliefd wordt ontstaan er echter toch allerlei verwikkelingen, waarbij ook en pastoor nog een rol speelt.

Kaarten in voorverkoop
Kaarten (kosten in de voorverkoop 10 euro en aan de kassa 12 euro) zijn te verkrijgen bij café Florijn in Gelselaar, Tabak en Wijn en Zo in Borculo en online via https://www.eventbrite.nl

Meer berichten