Een van de eerste tegels die Roy Leverink uit Eibergen in opdracht van de gemeente Berkelland en Old Reurle in de Ruurlose stoep legde was die met de afbeelding van het voormalige gemeentehuis van de gemeente Ruurlo op het Kerkplein. Foto: Jan Hendriksen
Een van de eerste tegels die Roy Leverink uit Eibergen in opdracht van de gemeente Berkelland en Old Reurle in de Ruurlose stoep legde was die met de afbeelding van het voormalige gemeentehuis van de gemeente Ruurlo op het Kerkplein. Foto: Jan Hendriksen

Historische fototegels in Ruurlose stoepen en pleinen

Algemeen

RUURLO – De zestien fototegeltableaus met historische afbeeldingen die vorige week in de stoepen en op het Kerkplein zijn gelegd hebben allemaal een link met Ruurlo en/of met panden die er in het verleden stonden en heden ten dage nog staan. Met dank aan Historische Vereniging Old Reurle die de tegels aan de Ruurlose gemeenschap schenkt in het kader van haar 35-jarig bestaan dit jaar.

Door Jan Hendriksen

Alle tegels zijn naast historische foto's voorzien van een korte begeleidende tekst. "Zo wandelen de mensen letterlijk door de geschiedenis van Ruurlo. Er is door de jaren heen misschien wel te veel gesloopt zonder enig historisch besef. We willen met deze fototegelwandelroute in Ruurlo een stukje historie terugbrengen", zo verklaart bestuurslid Ap Schepers van Old Reurle. Zo komt de wandelaar langs en op de plekken waar onder meer ooit de zuivelfabriek, de landbouwcoöperatie, een schaapskooi, de landbouwschool en het stationsgebouw stonden. De fototegels vormen een onderdeel van een bestaande drieënhalve kilometer lange dorpswandelroute door het centrum van Ruurlo. Op zestien prominente plekken kan men op de tegels van vijftig bij vijftig centimeter zien hoe de situatie er op diezelfde plek vele tientallen jaren geleden uitzag. Naast beeldbepalende gebouwen zoals het voormalige gemeentehuis op het Kerkplein, de schaapskooi aan de Binnemansdijk, het stationsgebouw aan de Stationsstraat, de woning met de naam Sukerpot op de hoek Zuivelweg/Dorpsstraat waar onder meer de bekende schrijver en hoofdonderwijzer Kerst Zwart woonde, de Landbouwschool op de hoek van de Verlengde Kroezelaan/Wilhelminalaan en de boterfabriek De Volharding aan de Wildenborchseweg zijn ook enkele straten (Stationsstraat, Dorpsstraat, plantsoen bij de muziekkoepel aan de Domineesteeg) en nog enkele hedendaagse beeldbepalende panden (Dorpskerk, Sint Willibrorduskerk, Hotel Avenarius, Agneta molen, de Kroezeboom, de marechaussee kazerne en het postkantoor) in de route opgenomen.

Voormalig gemeentehuis
Een van de eerste tegels die Roy Leverink uit Eibergen in opdracht van de gemeente Berkelland en Old Reurle in de Ruurlose stoep legde was die met de afbeelding van het voormalige gemeentehuis van de gemeente Ruurlo op het Kerkplein. In 1952 werd besloten een nieuw gemeentehuis te bouwen op het Kerkplein. Het gemeentehuis was een ontwerp van architect J.C. Spreij uit Arnhem en is gebouwd door aannemersbedrijf G.F. Tebbe uit Almelo. De opening vond plaats op 29 mei 1954 door mr. Geertsema, Commissaris van de Koningin In Gelderland. In 2001 is een geheel nieuw centrumplan van start gegaan en is op het Kerkplein de bestaande bebouwing vervangen door winkels en appartementen. "Het was best wel een moeilijke keuze voor welke panden en gezichtsbepalende straten we moesten kiezen", zo laat secretaris Rina Florijn van Old Reurle weten. In een routefolder die in samenwerking met het Achterhoeks Bureau voor Toerisme en VVV Ruurlo nog in de maak is wordt ook naar panden verwezen die niet op fotoplateaus zijn afgedrukt. "We hebben namelijk het gehele project uit eigen financiële middelen bekostigd. En daarvoor hadden we een bepaald budget vrijgemaakt. Het mag duidelijk zijn dat dit een behoorlijk kostbaar project was waar we geen onbeperkt aantal tegels in konden opnemen. Met dank aan de gemeente Berkelland die de kosten van de plaatsing van de tegels voor zijn rekening nam", aldus Rina Florijn en Ap Schepers. Zo gauw de routefolder klaar is zal de historische fototegelwandelroute officieel gepresenteerd worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant