Nog dagelijks speelt de honderdjarige Gerard ten Broek op zijn piano. Foto: Jan Hendriksen.
Nog dagelijks speelt de honderdjarige Gerard ten Broek op zijn piano. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

Gerard ten Broek viert zijn honderdste verjaardag

RUURLO – Tot eind vorig jaar had hij nog een abonnement op Sportcentrum Total Fit in Ruurlo dat hij drie jaar geleden als oudste lidmaatschapshouder, na de verhuizing van de Garvelinkkampweg naar De Venterkamp, officieel mocht openen. Tot twee jaar geleden speelde hij nog wekelijks koersbal. "Met beide ben ik gestopt. Maar ik ga nog wekelijks met de scootmobiel naar het bewegingsuurtje voor ouderen in 't Kulturhus en op zondagmorgen met de regiotaxi op visite bij mijn zus in Lochem. Die is 102 jaar. En ik speel nog elke dag een half uur op de piano. Dat is een goede therapie om mijn vingers 'los' te houden."

Door Jan Hendriksen

Gerard ten Broek uit Ruurlo is nog een vitale man. Woensdag 8 mei vierde de geboren Harderwijker zijn honderdste verjaardag. Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland kwam hem vrijdag met deze mijlpaal feliciteren. Een grote kleurrijke bos bloemen siert naast alle andere felicitaties de kamer van de eeuweling die sinds 2005 op De Schoven naast woonzorgcentrum De Bundeling woont. "Ik ben vorig jaar in verband met de renovatie van de appartementen van 'boven' naar 'beneden' verhuisd. En dat bevalt me prima. Ik heb nu een veel mooier uitzicht. Nu kan ik op sportpark 't Rikkelder kijken hoe de jongens en meiden van de plaatselijke voetbalvereniging het doen in plaats van dat ik zicht heb op al die rode dakpannen en meeuwen!"

De ouders van Gerard hadden in Harderwijk een manufacturenwinkel. Maar Gerard koos voor zijn maatschappelijke carrière een totaal andere richting. Na zijn middelbare schooltijd aan het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk ging hij rechten studeren. Tijdens zijn studie brak de oorlog uit. Hij zat ondergedoken in Bussum. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij uitgezonden naar Indonesië. "Ik ben daar drie jaar bij de krijgsraad werkzaam geweest." In 1951 trad Gerard in het huwelijk met Corrie Ham en emigreerde hij na een huwelijksvakantie in Parijs naar Suriname waar hij vijf jaar als belastingadviseur werkte. "Daarna heb ik vijftien jaar als procuratiehouder in Paramaribo bij een boekhandel gewerkt. Begin jaren zeventig zijn we teruggekeerd naar Nederland", zo weet Gerard zich nog helder te herinneren. "En dat was best een grote omschakeling. Ook voor onze twee kinderen. Ik ben toen als griffier aan het gerechtshof in Den Haag gaan werken. Na enkele omzwervingen zijn we in Zoetermeer gaan wonen."

Sociaal verbonden
Omdat Gerard en Corrie al regelmatig in de Achterhoek kwamen, mede omdat de zus van Gerard hier woonde, streek het echtpaar in 1985 in Ruurlo neer. "Het is hier goed wonen. De natuur is prachtig en de mensen zijn er zeer vriendelijk", aldus de honderdjarige die nog dagelijks de krant leest. Al snel raakten Gerard en Corrie sociaal verbonden aan Ruurlo. Gerard: "Ik ben vrijwilliger bij de Wereldwinkel geweest en ik was diverse jaren actief in het bestuur van de ouderenbond ANBO." Wekelijks komen de dochter uit Den Haag en de zoon uit Amsterdam bij hun vader op bezoek. "Dan trekken we er op uit en gaan we leuke dingen doen. Veelal gaan we uit eten. Op de andere dagen schuif ik voor een warme maaltijd bij De Bundeling aan", zo verklaart Gerard. Naast twee kinderen heeft Gerard drie kleinkinderen en het eerste achterkleinkind is op komst. "En dan ga ik op kindervisite", zo vertelt de honderdjarige tot slot vol trots. Inmiddels is hij de zesde inwoner van de gemeente Berkelland die een eeuw of ouder is. De oudste inwoner van Berkelland is 109 jaar.

Meer berichten