De Meesterwerken en hun scheppers Anton ter Braak (midden links) en Jan te Kulve, geflankeerd door Burgemeester van Oostrum (r) en Peter Nieuwenhuis. Foto: Rob Weeber
De Meesterwerken en hun scheppers Anton ter Braak (midden links) en Jan te Kulve, geflankeerd door Burgemeester van Oostrum (r) en Peter Nieuwenhuis. Foto: Rob Weeber

Meesterwerken voor meester H.W. Heuvel

Algemeen

BORCULO - Het was vrijdag 10 mei precies 93 jaar geleden dat meester H.W. Heuvel zijn laatste adem uitblies. Die zondagmorgen las zijn dochter voor uit Johannes 14. Daarna waren zijn laatste woorden: 'Uw wil geschiede'. Om 13.00 uur overleed hij. Ter ere van deze beroemde streekgenoot werden, voorafgegaan door een herdenkingsbijeenkomst, twee 'Meesterwerken' naast de Joriskerk in Borculo onthuld van kunstenaars Anton ter Braak en Jan te Kulve.

Door Rob Weeber

De keuze voor het beroep van dominee hield niet lang stand. Hendrik Willem Heuvel switchte naar het onderwijs en werd een van de bekendste meesters van de Achterhoek. Heuvel werd geboren op de boerderij Blauwhand in de buurtschap Oolde bij Laren, maar een toekomst op de boerderij zag hij voor zichzelf niet weggelegd. Hij was meer een denker, een studiehoofd. Hij interesseerde zich voor de geschiedenis van de streek en schreef er prachtige verhalen over, zoals 'Geschiedenis van het land van Berkel en Schipbeek'. Hij was bovendien maatschappelijk betrokken. De herdenkingsdienst zou nooit in de Joriskerk plaats hebben kunnen vinden als Heuvel zich niet had ingezet voor de wederopbouw van de kerk na de stormramp van 1925.

Na zijn dood werd zijn werk 'Oud-Achterhoeks Boerenleven' uitgegeven, de onzichtbare draad met zijn afkomst die nooit zou breken. Zijn school had ook de bijnaam 'Boerenschool', er zaten veel boerenkinderen in de klas, iets waarvan Heuvel genoot. Later kreeg de school de naam Mr. H.W. Heuvelschool. Het was Peter Nieuwenhuis van de Historische Vereniging Borculo die de openingstoespraak hield tijdens de herdenkingsbijeenkomst. Na hem kwam bestuurslid Ben van Dijk van de Meester Heuvelstichting. Hij liet aan de hand van oude ansichten zien hoe Heuvel destijds van zijn huis in Borculo naar zijn kerk liep. De Meester Heuvelstichting is sinds 1931 de eigenaar van Museumboerderij De Lebbenbrugge. Vanwege de vele verdiensten voor Hendrik Willem Heuvel, en de geschiedenis van de streek kreeg de stichting uit handen van Nieuwenhuis de Bronzen Penning "Borculo beleef de Berkelstad". De penning werd voor de vierde keer uitgereikt.

Aansluitend sprak kunstenaar Jan te Kulve. Hij legde onder meer uit waarom hij voor een ongepolijste stenen sokkel had gekozen. Het ongepolijste kwam overeen met het 'gewone' karakter van Heuvel. Burgemeester Joost van Oostrum vervolgens was naar eigen zeggen wat 'voorzichtig' met zijn woorden, aangezien hij niet uit de streek afkomstig was en niet zo goed op de hoogte was van de Heuvelgeschiedenis. Onder meer benadrukte hij de relatie tussen het werk van Heuvel en de mentaliteit van de Achterhoek. Het vasthouden van de eigen geschiedenis en cultuur speelt bij beide een centrale rol. Niets voor niets heeft de Achterhoek voor een eigen vlag gekozen. Nieuwenhuis prees in zijn slotwoord de liefde van Heuvel voor de natuur en de mensheid. Hij noemde hem een 'rentmeester' die zichzelf voor de volgende generatie inzette. Met het 'Berkellandlied' besloten de Berkelzangers hun muzikale omlijsting van de herdenkingsdienst. Aansluitend werden de kunstwerken onthuld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant