Henk Viscaal brengt bezoek aan Chinees cactuscongres

Henk Viscaal tussen de metershoge cactussen in China. Foto: Henk Viscaal
Henk Viscaal tussen de metershoge cactussen in China. Foto: Henk Viscaal (Foto: )

RUURLO – Ruurloër Henk Viscaal (76) is al bijna vier decennia voorzitter van de Achterhoekse afdeling van Succulenta. Succulenta is de Nederlands/ Belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en vetplanten en telt ongeveer 1500 leden verdeeld over Nederland (1200), België (200) en over een tiental andere landen. Het lidmaatschap van de vereniging is verbonden aan het tijdschrift Succulenta dat zesmaal maal per jaar verschijnt en waarvoor Henk Viscaal ook al bijna twintig jaar actief is als (eind)redacteur. Onlangs ontving Henk Viscaal een uitnodiging om samen met Jakub Jilemicky uit Tsjechië, Guiseppe Orlando, Joel Lodé uit Spanje en Ludwig Bercht uit Nederland een bezoek te brengen aan China voor een internationaal congres over cactussen en vetplanten.

Door Jan Hendriksen

Waarom werd je als Nederlandse afgevaardigde uitgenodigd om naar het congres in China te komen? Henk Viscaal: "Onlangs werd ik door Ludwig Bercht gebeld met de vraag wat ik eind april deed. Hij had een uitnodiging uit China en er werd nog een spreker gevraagd. Of ik zin had om mee te gaan? Dat is natuurlijk geen moeilijke keus en al snel had ik uitnodiging, visum en andere noodzakelijkheden geregeld."

Hoe lang kweek je al cactussen en vetplanten en juist waarom deze planten? Henk Viscaal: "Ik ben nu zo'n veertig jaar met deze hobby bezig en dat met wisselend succes. Zoals met de meeste hobby's leer je op de lange duur veel van het vallen en opstaan dat je doet. Gaat het een keer mis dan kun je de planten de schuld geven en er mee stoppen. Je kunt echter ook proberen om te ontdekken wat je fout deed en proberen dat in de toekomst te voorkomen."

Jij hebt tijdens het congres een lezing gehouden over de Baja California. Hoe kwam je daar op? Henk Viscaal: "Ik reis nog regelmatig naar die landen waar cactussen voorkomen. Zo reisde ik in 2007 naar de Baja California. Het Mexicaanse schiereiland dat aan de Stille Oceaan ligt. Niet alleen cactussen heb ik daar gezien maar ook het beroemde Hotel California van het lied van The Eagles. Tijdens die afwezigheid viert mijn vrouw Ellie vakantie aan een van de Spaanse Costa's. Zo hebben wij het beiden naar onze zin."

Wat is jou het meest opgevallen in China wat het kweken van cactussen en vetplanten betreft? Henk Viscaal: "Je kunt het aan planten niet zo gek verzinnen of ze hebben het wel. De manier van kweken is nog niet zo efficiënt zoals dat hier het geval is maar de variatie en de hoeveelheid planten is verbluffend. De kwekerijen die we bezochten beschikken allemaal over een fantastische cactustuin en zeker in het gedeelte dat wij bezochten werkte het klimaat mee, want alle planten stonden in de volle grond."

Wat was de meest bijzondere ervaring tijdens je verblijf in China? Henk Viscaal: "Het meest bijzondere was het vertalen van onze lezingen door de tolken. Onverstaanbaar voor ons, maar de vragen uit de zaal bleken allemaal te slaan op hetgeen wij verteld hadden. Veel van de bezoekers waren medewerkers van botanische tuinen in onder meer Peking. Daarbij was de gezamenlijke lunch en het avondeten zeer bijzonder. Wat dacht u van een heerlijk gebakken varkensoor. Ook waren de gesprekken tijdens het eten zeer geanimeerd. Alleen wij verstonden er geen woord van."

Meer berichten