De bloemenhandelaar had nog steeds een goede 'handel' tijdens de Meimarkt. Foto: Jan Hendriksen.
De bloemenhandelaar had nog steeds een goede 'handel' tijdens de Meimarkt. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

Dit jaar geen Meikermis en Meimarkt in Ruurlo

RUURLO – Menige liefde ontsproot er in het verleden. Zeker in de tijd dat er nog niet zoveel uitgaansgelegenheden en -mogelijkheden waren als anno 2019. Want bij menig jubileuminterview met een zestigjarig echtpaar werd verwezen naar de Meikermis in Ruurlo waar men elkaar voor het eerst ontmoette en waar men de eerste liefdevolle kus uitwisselde na het 'dubbeltjesdansen'. Maar zoals bekend, dit jaar vindt er na een een kleine honderd jaar geen Meikermis en Meimarkt meer in Ruurlo plaats.

Door Jan Hendriksen

Steevast vormden de zaterdag en zondag voor de derde maandag in mei, waarop ook volop kermis werd gevierd, het tijdstip voor de 'viering' van de jaarlijkse Meikermis. Stichting Kermis Ruurlo trok eind vorig jaar definitief de stekker uit het kermisevenement. De jaren daarvoor had grotendeels de Ruurlose horeca dat al gedaan. Er werd nog mondjesmaat voor vertier in de horeca gezorgd. De belangstelling voor zowel de Meikermis als de -markt was in de laatste decennia namelijk sterk tanende.

Belangstelling voor kermis en markt was al jaren tanende

Als nieuwe impuls werd door Stichting Kermis Ruurlo enkele jaren geleden de Meimarkt van de derde maandag in mei naar de zondag daarvoor verplaatst en werd de kermis met een dag ingekort. Maar dat mocht niet baten. De belangstelling werd er niet groter door. Door de teruglopende belangstelling werd het steeds moeilijker om de vooral marktlieden te motiveren om naar Ruurlo te komen voor de Meimarkt. Een markt die in het verleden door de voormalige gemeente Ruurlo werd georganiseerd maar die na de gemeentelijke herindeling in 2005 in handen kwam van Stichting Kermis Ruurlo. De kermisexploitanten lieten veelal steeds blijken dat men een 'leuke' kermis had gedraaid die soms gelijktijdig in het Pinksterweekeinde op de agenda prijkte waarin ook het Internationale Karel Stegeman Jeugdtoernooi van voetbalvereniging Ruurlo plaatsvond.

Scholen
In het verleden hadden alle basisschoolleerlingen in Ruurlo steevast op de derde maandag van mei als de Meimarkt plaatsvond, vrijaf. Maar daar werd door de jaren heen door de scholen steeds meer aan getornd. "Niet meer van deze tijd en lastig in het schoolprogramma in te passen", was de achterliggende reden om geen vrijaf meer te geven. Soms werd dat nog gecompenseerd door een cursusdag voor het onderwijzend personeel op die bewuste maandag in te plannen.

Septemberfeesten
Voorzitter Wim Roekevisch van Stichting Kermis Ruurlo kondigde vorig jaar na afloop van de Meikermis al aan dat het wel eens de laatste editie van de kermis zou kunnen zijn geweest. En toen eind vorig jaar Stichting Kermis Ruurlo besloot om de kermis tijdens de Septemberfeesten in goed en zeer nauw overleg met Oranjevereniging Ruurlo, en naar de wens van vele Ruurloërs vanuit het centrum van Ruurlo naar de Blikmansweide te verplaatsen, was dat het moment daar om het einde van de Meikermis en Meimarkt aan te kondigen.

"Nu volgend jaar de kermis tijdens de Septemberfeesten worden samengevoegd met alle activiteiten van de Oranjevereniging Ruurlo en Stichting De Weide die alle horeca-activiteiten op de Blikmansweide organiseert, hebben wij de kermisexploitanten in september iets moois te bieden evenals de bevolking van Ruurlo. Een volksfeest met z'n allen op één van de mooiste locaties van Ruurlo", zo liet voorzitter Wim Roekevisch in december weten.

Jubileum
Hoe anders was dat vroeger in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw toen de Meikermis en -markt een volwaardig bestaan had naast de kermis tijdens de Septemberfeesten. Maar tijden veranderen. Wie weet wordt er in de toekomst in het weekeinde van de Meikermis wel weer iets nieuws georganiseerd in Ruurlo nu de agenda dit jaar 'leeg' blijft in die periode. Oranjevereniging Ruurlo viert volgend jaar haar 75-jarig jubileum.

Wie weet is dat wel een geschikt
tijdstip om een van de jubileumactiviteiten die Oranjevereniging Ruurlo in petto heeft in het kader van haar 75-jarig jubileum in het voormalige weekeinde van de Meikermis te houden.

Meer berichten