Suzan & Freek krijgen uit handen van Q Music-dj Domien Verschuuren een gouden plaat voor 40.000 verkochte singles van 'Als het avond is'. Foto: PR
Suzan & Freek krijgen uit handen van Q Music-dj Domien Verschuuren een gouden plaat voor 40.000 verkochte singles van 'Als het avond is'. Foto: PR
voorjaarsspecial

Suzan & Freek veroveren Nederland met 'Als het avond is'

Algemeen

'Toen we hoorden dat we nummer 1 stonden hebben we het feestje gevierd in de Achterhoek'

Door Henri Walterbos

Ze zijn de troetelkinderen van de Achterhoek: Suzan & Freek. De Achterhoek is trots op het succes van deze 'kinderen van de streek' en heel Nederland omarmt het duo Suzan & Freek inmiddels. "Omdat ze heel erg echt zijn," zo liet zelfs RTL Boulevard 'deskundige' Ronald Molendijk weten, die niet altijd even complimenteus is over hetgeen buiten zijn eigen interesses ligt. Hij slaat er echter de spijker mee op de kop. Het is het verhaal van Suzan Stortelder uit Zieuwent en Freek Rikkerink uit Harreveld, samenwonend in Weesp. Ze ontmoetten elkaar op het Marianum in Groenlo en de liefde voor muziek tijdens de muziekles laaide op naar echte liefde, met nog steeds de gezamenlijke liefde voor muziek als een belangrijk bindmiddel.

Na een aantal succesvolle één minuut, en langer, durende covers op Facebook breekt de debuutsingle 'Als het avond is' alle records. Half november werd het nummer gelanceerd. Na binnenkomst in de Top 40 duurde steeg het nummer in 17 weken gestaag door naar de koppositie, werd de platinastatus bereikt, werd het nummer alleen al op Spotify 15.000.000 keer gestreamd en de clip 6.500.000 keer bekeken. Inmiddels staat 'Als het avond is' ook in België in de charts. "Het is een soort van droom wat ons nu overkomt," beseft Suzan zelf niet eens wat er allemaal gebeurt. Reacties op het succes komen uit alle uithoeken van Nederland. "Erg leuk. Ook dat de Achterhoek zó meeleeft is zó leuk. Toen we hoorden dat we nummer 1 stonden hebben we het feestje gevierd in de Achterhoek. Lekker met vrienden en familie geborreld."

Muziekles Marianum
Belangrijk voor de muzikale ontwikkeling was het muziekonderwijs op Marianum Groenlo, van gepassioneerd muziekdocent Frits Maters, door Suzan nog steeds 'meneer Maters' genoemd als ze zijn naam uitspreekt. "Het was de plek waar je de liefde voor muziek ontwikkelt. In die leeftijd ga je muziek maken heel leuk vinden, of je stopt er mee. Wij vonden het heel erg leuk dat er op het Marianum veel aan muziek werd gedaan. Als je wilde kon je dagenlang met muziek aan de slag. Op het Marianum zaten we in allerlei bandjes, zongen we in het koor, kon je allerlei instrumenten proberen. Ik speelde toen al piano en Freek gitaar, maar het spelen in bandjes ontstond op het Marianum, zoals Marianum LIVE. We leerden heel veel muziek kennen door 'meneer Maters' of door andere leerlingen. Je ging alleen maar meer muziek maken met elkaar. Ook moest je wel eens een eigen compositie maken. Dat was een mooie oefening." Eén van de voormalige leerlingen van Maters ontmoeten Suzan & Freek regelmatig tegenwoordig. "Het is leuk dat we Sven Westervoorde (Groenlo, HW) veel tegenkomen. Hij speelt toetsen in de band van Nielson (onlangs nummer 1 met 'IJskoud,' HW). Het is erg leuk dat, ondanks dat je elkaar helemaal niet goed kent, je direct een goede klik hebt met elkaar, omdat je samen uit de Achterhoek komt."

'Toen zeiden we: doe maar gewoon Suzan & Freek, want zo heten we'

Covers
Het duo ontstond min of meer bij toeval, weet Suzan nog. "We werden gevraagd te spelen bij camping 'de Twee Bruggen' in Winterswijk. Vroegen ze ons wat ze op het bord moesten schrijven als aankondiging. Toen zeiden we 'doe maar gewoon Suzan & Freek, want zo heten we.' Zo zijn we er ingerold. Het was best wel leuk met zijn tweetjes en wilden best wel vaker zo optreden. Toen bedachten we dat we een keer iets online wilden zetten zodat de mensen konden zien wat we doen. Dat werd toen 'de minuut'. Daar was helemaal niet zo over nagedacht. We wilden er altijd wel onze eigen draai aan geven, akoestisch. Niet zomaar liedjes naspelen. Alleen, steeds meer mensen gingen het kijken online." Nadat The Chainsmokers Suzan & Freek's cover van hun hit 'Don't let me down' deelden op de eigen social media, radio-dj Giel Beelen het op 3FM oppikte, andere stations volgden, nam de belangstelling voor het Achterhoekse duo grote vormen aan. "Het werd steeds serieuzer, zodat we al snel een cover-act werden. Tot vorig jaar hebben we dat ook op die manier gedaan. Het liep een beetje uit de hand. Het werd maar steeds groter en groter. Groter dan we zelf hadden gedacht. We vonden toen dat het wel een keer tijd werd om een eigen liedje te maken, al hadden we dat nog nooit gedaan."

Allereerste nummer
Waren het vooral Engelstalige covers die het duo poste, op de eerste Nederlandstalige cover 'Altijd wel iemand' (Is Ook Schitterend, HW) kwamen opvallend veel reacties. Suzan: "Mensen zeiden dat ze Nederlands heel erg goed bij ons vonden passen. Dat Nederlands voelde ook best wel lekker. Qua zingen merk ik gewoon dat ik in het Nederlands mijn verhaal beter kwijt kan. Dan kan ik net iets beter vertellen wat ik wil zeggen." Vandaar de keuze voor een eigen single, in het Nederlands.
'Als het avond is' is niet alleen de debuutsingle van Suzan & Freek, maar ook het allereerste nummer dat ze schreven. "We wilden een nummer maken over het gevoel dat je iemand mist. Dat hoeft niet per se direct een relatie te zijn. Het kan ook een vriend zijn, of het gevoel dat je langzaam iemand kwijtraakt. Het refrein kwam al best wel snel. Daarna kwamen de coupletten. Voor we het wisten hadden we een liedje. We hebben het samen met twee vrienden geschreven, mensen waarmee we ook al samenwerkten met de covers. We hebben het afgemaakt en gezegd dat we wel zouden zien of we het uit gingen brengen, want we vonden het best wel spannend. We hebben het toen een tijdje laten liggen en later weer geluisterd. Dat voelde toen zó goed, zó van ons, dat ze we zeiden: laten we het maar gewoon proberen." De rest is geschiedenis.

'In het Nederlands kan ik mijn verhaal beter kwijt'

Opvolger
Het megasucces van 'Als het avond is' vraagt uiteraard om een vervolg. Suzan lacht. "We zijn al volop bezig. Nu hier zoveel reactie op komt willen we zo graag nieuwe muziek uitbrengen, we worden alleen maar enthousiaster." De opvolger wordt wederom Nederlandstalig. "We hebben al wel een aantal liedjes liggen waarvan we denken 'dat zou het wel kunnen zijn.' Dat switcht elke dag, maar we weten nog niet precies welke het gaat worden." Of er een hele cd komt is afhankelijk van de productiviteit. "Het lijkt ons erg leuk meerdere liedjes op een cd uit te brengen, maar of dat een cd of EP wordt weten we nog niet." Met het Eurovisie Songfestival dat aanstaande is, het succes van het duo, lijkt de vraag gerechtvaardigd of het duo het ziet zitten een keer de Nederlandse driekleur hoog te houden op Europa's grootste muziekfestival. Suzan staat er niet onwelwillend tegenover. "Ik heb niet zoiets van 'dat willen we absoluut niet'. Wie weet ooit."

Zwarte Cross bekroning?
De clubtour waar Suzan & Freek mee door Nederland gaan, is inmiddels helemaal uitverkocht. Daarnaast treedt het duo zaterdag 20 maart op tijdens Paaspop Zieuwent ('Daar hebben we enorm veel zin in'), nadat eerder op de dag Paaspop Schijndel dan al is aangedaan, de officiële opening van het festivalseizoen. Andere grote optredens zijn 538 Koningsdag Breda, Fields of Joy Festival Oldenzaal, Vierdaagsefeesten Nijmegen, Live on the Beach Scheveningen. Op de Zwarte Cross zijn ze ook. Voorlopig echter nog als vaste bezoekers. Het zou een mooie bekroning voor het duo zijn dat overal trots haar Achterhoekse afkomst uitdraagt. "We hebben nog niets gehoord", lacht Suzan. "Het zou wel heel erg leuk zijn, maar we gaan er sowieso al heen met vrienden."

Theatertour
In het najaar het grotere werk, met een tour langs 25 grote theaters. Na een drietal try-outs beleeft de Achterhoek de première van de tour; 4 oktober De Storm Winterswijk. Ook andere Achterhoekse theaters worden aangedaan; 5 oktober Schouwburg Lochem en 12 oktober Amphion Doetinchem. "We gaan heel veel eigen liedjes spelen en proberen mensen een beetje mee te nemen in wat wij nu samen allemaal hebben meegemaakt op muzikaal gebied, vanaf de middelbare school", sluit Suzan af. 


Overal waar het duo optreedt volle zalen. Foto: PR

Uit de gehele Achterhoek komen reacties van trots op het succes van Suzan & Freek. Trots zijn ook Ferdi Jolij (Normaal) en Frits Maters (muziekdocent van Suzan & Freek op Marianum Groenlo, en initiator Marianum LIVE).

Ferdi Jolij (Normaal, met Bennie Jolink componist 'Oerend Hard'):
Normaal was tot aan de nummer 1 hit-notering van Suzan & Freek de hoogst scorende Achterhoekse act met een eigen nummer in de Top 40. Normaal kwam in 1977 niet verder dan nummer 2, achter The Guys and Dolls met 'You're my world'. Komt Ferdi van oorsprong uit Zieuwent, het toeval wil dat de vrouwelijke helft van het succes duo eveneens uit Zieuwent afkomstig is. De Zieuwentenaar werd hiermee van 'de troon gestoten' door een plaatsgenoot. "Daarmee is weer eens bewezen dat Zieuwent vol talent zit! Waard ow veur Søwnt!," aldus Ferdi.
Frits Maters (Muziekdocent Marianum Groenlo):
"Ik leerde Suzan en Freek kennen in schooljaar 2006/2007. Ze vielen direct op door hun muzikaliteit én door hun gedrevenheid om samen met anderen te musiceren. Freek speelde toen al in de schoolband 'First Million' en Suzan in de meidenband 'Bell Pepper'. Beiden leerden elkaar beter kennen tijdens de MarianumLIVE concert-repetities. Er kwam toen een voorzichtige samenwerking op gang die later is uitgegroeid tot het geweldige resultaat dat wij nu allen kennen. Persoonlijk vind ik het schitterend als jonge mensen een passie ontdekken/ontwikkelen en daar helemaal voor willen gaan. Ik ben er trots op dat ik daar bij Suzan en Freek een bescheiden deel aan heb kunnen bijdragen. Ik wens hen het allerbeste toe voor de toekomst."

www.suzanenfreek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant