De zaalvoetbalcompetitie Rikkenhage heeft een puur recreatief karakter. Foto: PR
De zaalvoetbalcompetitie Rikkenhage heeft een puur recreatief karakter. Foto: PR (Foto: )

'Rikkenhage zaalvoetbalcompetitie kan wel een nieuwe impuls gebruiken'

RUURLO – Het kan komend seizoen bij de start van de nieuwe competitie in september wel een nieuwe impuls gebruiken. De recreatieve zaalvoetbalcompetitie die al bijna vier decennia lang in de Ruurlose sporthal 't Rikkenhage wordt gespeeld. Vorige week zaterdagavond werd de competitie 2018-2019, die afgelopen seizoen nog zeven teams telde, afgesloten. Winnaar van de Rikkenhage competitie werd Noaber 1.

Door Jan Hendriksen

Al vrij snel na de opening van sporthal 't Rikkenhage in 1978 werd er een recreatief zaalvoetbalcompetitie voor vriendengroepen, straten en bedrijven door de beheerder van sporthal 't Rikkenhage georganiseerd. Dit om de onrendabele uren van de sporthal op te vullen en om de kantine inkomsten wat extra impulsen te geven. Steevast vindt de competitie vanaf die periode nog steeds op zaterdagavond vanaf zes tot negen uur plaats. Vond in het verleden de competitie op elke zaterdagavond van half september tot eind april plaats. Door de teruglopende belangstelling wordt er nu eens in de veertien dagen gespeeld Bestond de competitie tien jaar geleden nog uit twee poules van zeven teams met een promotie en degradatieregeling. "Nu bestaat de competitie nog uit een poule van zeven teams. Het toernooi kan daarom wel een impuls gebruiken. Het zou mooi zijn als we half september met tien teams de competitie 2019-2020 kunnen starten", zo verklaren de competitieleiders Gerald Fisser en Johan Eggink. De competitie kent een puur recreatief karakter en staat wel onder leiding van een scheidsrechter.

Verschillende deelnemende teams bestaan uit spelers die ook actief zijn voor de veldafdeling van voetbalvereniging Ruurlo. Johan Eggink: "Maar dat geldt niet voor alle teams." Voetbalvereniging Ruurlo telt sinds twee jaar geen zaalvoetbalafdeling meer die in 2005 werd heropgericht. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld tien jaar geleden toen er vier teams van VV Ruurlo in de KNVB competitie actief waren. En met succes. Het eerste team speelde in die jaren zelfs hoofdklasse binnen het district Oost. Ook van 1981 tot 1986 kende VV Ruurlo een zaalvoetbalafdeling. Maar toen die werd opgeheven groeide het recreatieve toernooi in sporthal 't Rikkenhage sterk. Maar dat geldt anno 2019 niet. "Helaas is de belangstelling de laatste jaren wat tanende", aldus Gerald Fisser.

Afgelopen seizoen bestond de competitie naast kampioen Naober 1 uit de teams Brundel, NUR Sturris, Mentink Boys, Noabertjes en DSP. De competitie start steevast op de eerste zaterdagavond na het de Ruurlose Septemberfeesten en eindigt veelal half april voordat recreatiezwembad De Meene haar deuren opent. Gerald Fisser. "We plannen de competitie op verzoek van het personeel van Stichting Zwembad Ruurlo, die sporthal 't Rikkenhage beheert, zodanig in dat de vaste gebruikers van sporthal zo optimaal van de sporthal gebruik kunnen maken."

Ook het kampioensteam Naober 1 onder leiding van coach Jeroen Jansen en aanvoerder Joeri Sprukkelhorst hopen dat de komende nieuwe competitie met enkele teams wordt uitgebreid. "Als we met tien teams zouden kunnen starten dan zou dat prachtig zijn", aldus Sprukkelhorst die al vele jaren aan het toernooi deelneemt en voor het eerst met Noaber 1 kampioen werd Eindstand 2018-2019: 1. Noaber 12-29; 2. NUR 12-25; 3. Noabertjes 12-22; 4. Brundel 12-21; 5. Sturris 12-10- 6. Mentink Boys 12-8-7. DSP 12-3. Teams die belangstelling hebben om aan de Rikkenhage zaalvoetbalcompetitie deel te nemen kunnen contact opnemen via het e-mailadres johanendiana@gmail.com.

Meer berichten