Karel Thus repareert de kapotte stofzuiger van Jeannette van der Heij. Foto: Jan Hendriksen.
Karel Thus repareert de kapotte stofzuiger van Jeannette van der Heij. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

Repair Café Ruurlo voorziet in duidelijke behoefte

RUURLO – Koffiezetters, broodroosters, stofzuigers, heggenschaar, lampen: ze doen het niet meer, ze haperen en weigeren, net als je ze nodig hebt! De vakmensen van het Repair Café Ruurlo weten bijna altijd raad om de mankementen eventueel op te lossen. Een kopje koffie is er voor als men even moet wachten. Ook staat er een bus voor een vrijwillige bijdrage.

Door Jan Hendriksen

Het maandelijkse Repair Café Ruurlo is een doorslaand succes. Op elke eerste donderdagmiddag van de maand weten sinds 2016 maandelijks diverse Ruurloërs de weg naar het 'café' in de bibliotheek aan de Dorpsstraat te vinden. De eerstvolgende editie van het Repair Café vindt donderdagmiddag 2 mei van 13.30 tot 16.30 uur plaats. In Nederland gooien we nog steeds ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Het Repair Café Ruurlo wil en hoopt daar verandering in aan te brengen. Met dank aan onder meer de Ruurloërs Karel en Riet Thus en Gerti Weulen-Kranenbarg die op elke eerste donderdagmiddag van de maand trouw van de partij zijn in de 'werkplaats' van het café in de bibliotheek. Drie vrijwilligers van het eerste uur met elk hun specialisme. Repair Café Ruurlo werd in 2016 door Gerti Weulen Kranenbarg samen met Bert Stelling opgezet. Het tweetal had met het Repair Café twee doelstellingen voor ogen: de wegwerpmaatschappij positief beïnvloeden en het hergebruik van goederen op sociaal maatschappelijke wijze voor mensen met een kleine beurs te realiseren. En daar is men met hulp van diverse vrijwilligers meer dan in geslaagd.

Mensen die het Repair Café Ruurlo bezoeken nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, gereedschappen, kortom alles waar een stekker aan zit, kleding wat versteld of vermaakt moet worden, speelgoed, servies, te slijpen messen en tuingereedschap, computers... alles wat het niet meer doet, is welkom. En alles maakt kans op een geslaagde reparatie. Materiaalkosten worden in rekening gebracht en een vrijwillige bijdrage word uiteraard op prijs gesteld.

De Ruurlose Jeannette van der Heij was in april een van de bezoekers aan het 'café'. De kapotte stofzuiger die ze had meegebracht kon niet ter plaatse worden gerepareerd. "Maar ik neem de stofzuiger mee naar huis toe waar ik het probeer te repareren omdat ik niet het benodigde onderdeel voor deze specifieke reparatie bij mij heb", aldus Karel Thus. Het is deze middag relatief rustig. "Maar gemiddeld lopen een stuk of zes tot tien mensen maandelijks het café binnen. Zeker als we tijdens de maandelijkse inloop een speciaal 'thema' hebben zoals een fietsverlichtingsreparatie", zo verklaart Weulen-Kranenbarg.

Repair Café Ruurlo zoekt tevens nog vrijwilligers. Is men handig met hout en andere technische klusjes en lijkt men het leuk om een aantal uren per maand hier aan te besteden, dan kan men contact opnemen per mail: HetRepairCafeRuurlo@outlook.com. Voor meer informatie www.repaircafe.org of tel. 06 43221276 (Gerti Weulen-Kranenbarg).

Meer berichten