Ernst de Corte en Guus Westdorp brachten een eerbetoon aan Juul de Corte die meer dan drieduizend liedjes schreef. Foto: hjipsales.
Ernst de Corte en Guus Westdorp brachten een eerbetoon aan Juul de Corte die meer dan drieduizend liedjes schreef. Foto: hjipsales. (Foto: )

Jules de Corte even terug in Ruurlo

RUURLO - Het programma 'Lied van mijn vader' deed Jules de Corte (1924-1996) voor enkele uren herleven in de Theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo. Op zondagmiddag 14 april brachten zoon Ernst de Corte op gitaar en pianist Guus Westdorp de bezoekers terug naar de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

Jules de Corte was in die jaren een fenomeen, de man van het korte luisterlied, meestal maatschappijkritisch, vaak ook met veel humor, maar altijd virtuoos op het klavier en meester in de taalbeheersing. Hij was ook een man met tegenstrijdigheden. Van diep religieus in zijn jonge jaren naar overtuigd atheïst op latere leeftijd.
Met hun programma brachten Ernst de Corte en Guus Westdorp een eerbetoon aan de man die meer dan drieduizend liedjes schreef. Liedjes met een boodschap die ook vandaag de dag nog steeds tot denken aanzet. Er blijkt erg weinig veranderd in de wereld.

De bezoekers hebben genoten van een prachtig concert. De stem van Ernst deed vertrouwd denken aan het herkenbare geluid van zijn vader en hij reeg met soms subtiel, soms uitbundig spel van Guus op de piano het ene na het andere muzikale pareltje aaneen. De toehoorders waren zichtbaar in de ban van de man die zulke dierbare herinneringen opriep, zij luisterden intens naar de inhoud van de teksten en naar de anekdotes die zoon Ernst uit het leven van zijn vader en dus ook dat van zichzelf vertelde.
Het wachten was natuurlijk op het lied dat Jules onsterfelijk maakte. Dat hadden beide heren tot het laatst bewaard en het vormde een fraaie afronding van het programma. 'Ik zou wel eens willen weten……' besloot een optreden met een culturele lading die niet verloren mag gaan, die bewaard moet blijven voor het nageslacht. Als het aan Ernst de Corte en Guus Westdorp zal dat zeker gebeuren, en daaraan hebben zij in Ruurlo overtuigend bijgedragen.

Deze muzikale middag was de eerste die voortkwam uit de samenwerking tussen de KunstKring Ruurlo en de plaatselijke afdelingen van Vereniging de Zonnebloem Ruurlo en Borculo-Haarlo. Het aantal bezoekers was aan de lage kant, maar gezien hun positieve reacties lijkt dit initiatief veel te beloven voor de toekomst.

Meer berichten