van Buurtvereniging De De Bruil en Omstreken zal nog voor Pasen worden versnipperd en afgevoerd worden. Foto: Jan Hendriksen
van Buurtvereniging De De Bruil en Omstreken zal nog voor Pasen worden versnipperd en afgevoerd worden. Foto: Jan Hendriksen

Houtstapels paasvuren worden versnipperd na stookverbod

'Veiligheid gaat boven alles en daar hebben wij alle begrip voor'

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Al het hout voor het Ruurlose paasvuur van Buurtvereniging De De Bruil en Omstreken werd vrijdag voor Pasen versnipperd en afgevoerd. Want de agrariër die de grond aan de Houtwal in gebruik heeft wil zo spoedig mogelijk op het perceel mais zaaien. En alle feestactiviteiten rondom het paasvuur werden ook afgelast. "Een paasvuurfeest zonder vuur is geen paasvuurfeest", aldus de buurtvereniging.

Buurtvereniging De Bruil en Omstreken had - omdat het paasvuur aan de Houtwal niet ontstoken mocht worden - besloten om alle activiteiten eerste paasdag af te gelasten. "Gezien het korte tijdsbestek is het niet mogelijk om mensen goed te informeren wat er wel en niet doorgaat. Daarom hebben wij als buurtvereniging besloten om alle activiteiten af te gelasten", aldus voorzitter Aljoscha Broshuis van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken. Daarnaast moeten er volgens Broshuis de nodige kosten worden gemaakt om de houtstapel op deze korte termijn van het land te verwijderen en te versnipperen. De buurtvereniging hoopt de financiële tegenvallers te kunnen compenseren met het Hanenfeest dat de buurtvereniging op zaterdag 25 en zondag 26 mei organiseert.

Droogte
Wegens de aanhoudende droogte verbood de gemeente Berkelland evenals bijna alle andere gemeenten in de Achterhoek wegens een stookverbod de buurtvereniging om het paasvuur op Eerste Paasdag 's avonds te ontsteken. Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind.

De Ruurlose buurtvereniging De Bruil en Omstreken heeft evenals de Ruurlose buurtvereniging De Brouwershoek er alle begrip voor dat de Paasvuren niet ontstoken mogen worden. "Veiligheid gaat boven alles. Natuurlijk worden we met extra kosten geconfronteerd nu we alle hout moeten versnipperen en afvoeren. Maar misschien komt de gemeente ons financieel nog tegemoet. Maar dat is nog niet met zekerheid te zeggen", aldus Broshuis.

In de afgelopen weken was er door enkele tientallen particulieren tussen de tachtig en honderd kuub hout aangevoerd voor het Bruilse paasvuur aan de Houtwal. En dat werd vrijdag versnipperd door Edwin Bretveld uit Barchem.

Stookverbod
Gemeente Berkelland gaf evenals bijna alle Achterhoekse gemeenten begin vorige week gehoor aan het stookverbod dat geadviseerd werd door de Veiligheidsregio Noord - Oost Gelderland bij risico fase 2. Dat hield in dat alle in totaal 79 paasvuren in de gemeente Berkelland waren afgelast. Bij fase 2 is namelijk een stookverbod van kracht.

Brouwershoek
De houtstapel aan de Höfteweg van Buurtvereniging De Brouwershoek in Ruurlo wordt dinsdag na Pasen versnipperd, zo laat bestuurslid Joke te Winkel van deze buurtvereniging weten. "En ook ons vuurfeestje' ging niet door."

Barchem
Het paasvuur in Barchem ging ook niet door. Burgemeester Sebastiaan van 't Erve van de gemeente Lochem: "We hebben een zorgvuldige afweging gemaakt. Ik vind het erg jammer dat ik dit besluit heb moeten nemen. Brandveiligheid voor natuur, omwonenden en bezoekers staan voorop. De weersvooruitzichten geven aan dat het de komende veertien dagen droog blijft. Het is daarom geen optie om het paasvuur op een later moment aan te steken."

Vereniging Contact Barchem die jaarlijks voor de organisatie van het paasvuur in Barchem tekent zal ook zo snel mogelijk de houtstapel versnipperen en/of afvoeren. De afgelasting hield in dat kinderen uit groep acht van de Barchschole die de schol dit jaar verlaten niet het paasvuur niet mochten aansteken. Een traditie die dit jaar ging 'verloren'.

Meer berichten