Het schaalmodel van de watermolen Den Haller wordt opgehaald bij mevrouw Th. Bruil-Hietbrink. Foto: Rob Weeber
Het schaalmodel van de watermolen Den Haller wordt opgehaald bij mevrouw Th. Bruil-Hietbrink. Foto: Rob Weeber

Schaalmodel watermolen Den Haller overgedragen

GEESTEREN/DIEPENHEIM - Jan Bruil (1936) groeide op in Diepenheim, maar verhuisde in 1962 na zijn huwelijk met Tonia Hietbrink naar Geesteren. Als kind al zwom hij in het water bij watermolen Den Haller en die herinneringen zouden nooit meer weggaan. Na zijn pensionering besloot hij een schaalmodel van de watermolen te maken. Het model is recent door zijn weduwe aan de Stichting Watermolen Den Haller geschonken en pronkt straks op de tentoonstelling 850 jaar watermolen Den Haller.

Door Rob Weeber

Jan was van beroep elektricien en zeer handig. 'Wat mijn ogen zien, dat maken mijn handen', placht hij te zeggen. In 1997 besloot hij een schaalmodel van de watermolen te maken. Het werd een zeer gedetailleerd bouwwerk van 1,75 x 1,25 x 1,25 m. Helaas overleed Jan in 2016. Zijn molen was toen nog net niet helemaal af. Daarna stond de molen te verstoffen in de garage thuis. Zijn broer Herman Bruil verzamelde in zijn leven ansichtkaarten uit Diepenheim. Hij was ook degene die een vrijwillige molenaar van Den Haller tipte over het bestaan van het schaalmodel toen bekend werd dat er een tentoonstelling zou worden gehouden. Herman was een fietser en menig keer, als Jan niet meer wist hoe hij verder moest, pakte hij de fiets en reed naar Diepenheim om de informatie op te halen die Jan nodig had. Volgens Tonia was de overdracht van de molen een logische stap. "Mijn kinderen hadden er geen interesse in en er komt een tijd dat ik er ook niet meer ben. Ik zou het jammer vinden als de watermolen dan verdween. Jan heeft er zeer veel liefde en tijd ingestoken. Uren achterheen werkte hij in de schuur aan zijn project. Met een gerust gevoel draag ik de molen over, ik weet dat hij een mooie plek in Diepenheim krijgt."

Watermolen Den Haller wordt op 20 april in Diepenheim officieel overgedragen aan de stichting tijdens de expo 850 jaar watermolen Den Haller (1169 – 2019). Tevens viert de Historische Vereniging Old Deep'n haar 25-jarig bestaan. Samen met de vrijwillige molenaars van Den Haller is daarom tot een tentoonstelling besloten van 22 april tot en met 5 mei. De expositie is een eerbetoon aan vier Diepenheimers die het erfgoed van de stad op een positieve manier hebben uitgedragen. Naast de watermolen zullen ook de ansichtkaarten van Herman Bruil te zien zijn, evenals het schilderij van Jan Bannink van de watermolen en werk van Gerard J. Bos. De expositie is in het Ottenhuis, Raadhuisstraat 11, Diepenheim,dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden