Nieuwe fiets kopen: Let hier op!

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe fiets, zul je al snel zien dat er veel soorten fietsen zijn om uit te kiezen. Daarnaast heb je op verschillende punten keuzes te maken, zoals hoeveel versnellingen je nodig hebt of welk type zadel je wilt. Om je hierbij te helpen staan er in dit artikel een aantal opties op een rij. Daarnaast lees je ook wat over extra opties welke je op de fiets kunt plaatsen.

Hoeveel versnellingen
Er zijn fietsen verkrijgbaar met verschillende hoeveelheden versnellingen. Hoeveel versnellingen voor jou de beste keuze zijn, hangt vooral af van het doel waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Voor korte afstanden kun je er zelfs voor kiezen een fiets zonder versnellingen te kopen. Het voordeel hier van is dat deze fietsen vaak goedkoper zijn dan fietsen met versnellingen. Fiets je vaak lange afstanden met tegenwind, dan wil je zeker versnellingen hebben, om het fietsen makkelijker te maken.

Type zadel
Het is verstandig om altijd een fiets met een zadel en een stuur te nemen welke je in hoogte kunt afstellen. Zo kun je de fiets precies op jouw hoogte afstellen. Het type zadel bepaald voor een groot deel het comfort van de fiets. Een te hard zadel kan snel zeer gaan doen. Een omafiets heeft dan juist weer een breed zadel, wat veel mensen comfortabel vinden zitten. Niet gek dus dat je de laatste jaren steeds meer omafietsen op het fietspad ziet. Kijk ook eens bij deze dames- en herenfietsen.

De beste rem voor jou
Je zult ook een keuze moeten maken tussen een handrem of een terugtraprem. De meeste mensen vinden handremmen handiger dan een terugtraprem, let dus goed op welke remmen er op de fiets zitten. De terugtraprem komt meestal in combinatie met de handrem, waardoor je ook bij een handrem goed moet opletten of je wel een terugtraprem wilt. Zonder terugtraprem kun je namelijk een achteruittrappende beweging maken, zonder dat dit iets doet.

Normale fiets of elektrische fiets?
Een elektrische fiets is tegenwoordig niet alleen meer voor ouderen geschikt. Doordat het fietsen op een elektrische fiets lichter gaat, kun je er grotere afstanden mee afleggen en harder mee fietsen. Een nadeel van de elektrische fiets is dat deze vaak duurder zijn dan een normale fiets, en dat je de accu regelmatig moet opladen.

Wil je een leuke fietsroute plannen? Kijk dan bij deze routeplanner van de Fietsersbond.

Handige opties
Naast de standaardpunten zoals het soort rem en zadel, kun je er ook voor kiezen extra accessoires te bestellen. Zo kun je bijvoorbeeld een fietsmand voor op de fiets plaatsen om extra spullen in mee te nemen. Er zijn ook speciale fietsmanden, welke geschikt zijn om honden in mee te nemen. Deze manden hebben een bevestiging om de hond aan vast te maken, of een kooi zodat de hond niet uit de mand kan vallen. Daarnaast zit niet op elke fiets standaard een fietsbel. Zodra mensen een bel horen, weten ze dat iemand wilt inhalen. Hierdoor kunnen mensen op het inhalen anticiperen, en eventueel ruimte maken om je te laten passeren.

Meer berichten