Telkens blijkt dat de Lochemse fokveeshow op een hoog niveau staat. Foto: Jan Hendriksen
Telkens blijkt dat de Lochemse fokveeshow op een hoog niveau staat. Foto: Jan Hendriksen

'Kwaliteit dieren belangrijk, maar gezelligheid ook'

Algemeen

BARCHEM – "Bij het inzenden van koeien aan een veekeuring gaat het natuurlijk om het vergelijken van hun kwaliteiten met die van collega-veehouders. Het is een competitie. Maar toch moeten we ook het sociale aspect niet vergeten. Vooral in tijden zoals nu waarbij veehouders van alles moeten is de gezelligheid van een keuring een welkome afleiding." Met deze woorden verwelkomde voorzitter Ronny Prins zaterdag de deelnemende veehouders en het publiek bij Loonbedrijf Hoftijzer in Zwiep waar de 25ste editie van de Fokveeshow Lochem plaatsvond.

Door Jan Hendriksen

De jubileumeditie werd evenals de 24 voorgaande edities georganiseerd door de gezamenlijke fokclubs uit de regio. En daarbij is de ene fokclub wat actiever dan de andere. Naast de individuele kwaliteiten van de koeien, krijgen de inzenders ook de mogelijkheid om met een collectie van drie koeien het strijdperk te betreden voor wie de mooiste bedrijfsgroep heeft. Een ideale kans om uniformiteit van de betere dieren van de veestapel te showen.

Volop complimenten van de juryleden

Voor de show die beoordeeld werd door de juryleden Anke Wismans uit Oosterhout en Henk Lutke Willink uit Ospel die de roodbonte koeien voor hun rekening namen en door Lars van Loenhout uit Prinsenbeek en Jeroen van Beek uit Teteringen die hun oog lieten vallen op de zwartbonte koeien. In totaal hebben zich 29 veehouders met 115 koeien aangemeld. Telkens blijkt dat de Lochemse fokveeshow op een hoog niveau staat. "We kunnen ons met deze show meten met de landelijke top", zo verklaarde Ronny Prins die dit jaar afscheid neemt van het organisatiecomité. "Ik heb al een aantal jaren aangegeven te willen stoppen. En dat geldt voor meerdere bestuursleden. Dat houdt in dat er in de nabije toekomst nieuwe bestuursleden nodig zijn. Het kan toch niet zo zijn dat we na 25 jaar moeten stoppen met deze show."

Kampioenen
Inderdaad dat zou ontzettend jammer zijn want de complimenten van de vier juryleden aan het adres van de rundveehouders waren talrijk. Uiteindelijk werden door de vier juryleden de volgende kampioenen aangewezen: Roodbont vaarzen; Nijkamp Ria 92 van de familie Bouwmeester-Stegink uit Lochem; roodbont midden: 't Laar Carolien 40 van de familie Ludden-Heijink uit Almen; roodbont oud: 't Laar Erie 65 van de familie Ludden-Heijink. Zwartbont vaarzen; Marjan 31 van de familie Arendsen Raedt uit Barchem; zwartbont midden: Marjan 30 van de familie Arendsen Raedt; zwartbont oud: Nijkamp K Martha 362 van de familie Bouwmeester-Stegink. De beste bedrijfsgroep bij de zwartbonte koeien werd ingezonden door de familie Arendsen Raedt en bij de roodbonte koeien door de familie Pinkert-Burgers uit Markelo. Tot de beste algemeen kampioen werd bij de roodbonte koeien 't Laar Carolien 40 van de familie Ludden-Heijink uitgeroepen en bij de zwartbonte koeien Nijkamp K. Martha 362 van de familie Bouwmeester-Stegink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant