De commissie 'Borculo Ontmoet'. Foto: Sonja Urbaan
De commissie 'Borculo Ontmoet'. Foto: Sonja Urbaan

Officiële start Borculo Ontmoet

Algemeen

Ontmoetingsinitiatief voor jong en oud

Door Rob Weeber

BORCULO - Eenzaamheid is vaak onzichtbaar. Veel mensen hebben wel behoefte aan contact, maar het is vaak moeilijk om de eerste stap te zetten richting een ontmoeting. Gelukkig worden er regelmatig nieuwe initiatieven ontwikkeld om deze groep 'op te sporen' en te bewegen met anderen contact te maken. Een ervan is 'Borculo Ontmoet'.

'Borculo Ontmoet' is een samenwerkingsverband tussen Careaz, De Zonnebloem, de Zorgzame Kerk (Zorgzaammaatje), Wijkgebouw De Koppel, Beweegwijs, Voormekaar Borculo/Beltrum en het gebiedsteam van de gemeente. Het doel van dit initiatief is een veilige ontmoetingsplek te creëren waar iedereen welkom is, jong en oud, eenzame mensen en mensen die zich soms vervelen. Aan tafel zitten Carla Heming van Careaz, Toos Schuijl van Zorgzaammaatje en Jeanine Ebbers van Voormekaar Borculo/Beltrum. Zij maken deel van de commissie die 'Borculo Ontmoet' heeft opgericht. "Uit ervaring weten we dat veelal alleenstaande, oudere mensen moeite hebben om naar buiten te gaan", begint Carla. "In zo'n situatie dreigt eenzaamheid. Het is dus zaak voor ons om erachter te komen wie tot deze groep behoort. De Voormekaar Teams, maar bijv. ook zorgorganisaties en de Zonnebloem hebben hier een belangrijk aandeel in, zij komen immers bij de mensen over de keukenvloer. Maar er is ook een groep die best naar buiten zou willen, maar niet mobiel is. Om ook die groep te kunnen helpen, hebben we vrijwilligers gezocht die willen rijden. Ons initiatief is laagdrempelig. Twee keer per week houden we een ochtend van 09.30 tot 11.30 uur. Op de dinsdagochtend is dit in het J.W. Andrieshuis en op de donderdagochtend in wijkgebouw De Koppel. Tijdens die bijeenkomsten kunnen bezoekers deelnemen aan diverse activiteiten. Er wordt veel georganiseerd, zoals sjoelen, rummikub spelen, kaarten, muziek luisteren, haken et cetera. Maar je hoeft niets. Alleen een kopje koffie of thee drinken met elkaar is ook goed. Gezien de deelname mogen we stellen dat ons doel bereikt is. Het zou mooi zijn als er een soortgelijk initiatief in heel Berkelland kwam."

Het initiatief 'Borculo Ontmoet' is vorig jaar oktober gestart en inmiddels wordt De Koppel wekelijks door dertien mensen bezocht. Het J.W. Andriessenhuis blijft nog wat achter met twee deelnemers. De begeleiding vanuit het J.W. Andrieshuis is in handen van Mijnie Bannink. Desiree Havikhorst is verantwoordelijk voor de ochtend in De Koppel. De ochtenden zijn vrij te bezoeken, gewoon binnenlopen kan dus ook. Per ochtend betalen de deelnemers vijf euro. Daarvan worden onder meer de drankjes en de huur betaald. Wat overblijft wordt gespaard. De bedoeling is dat er met het spaargeld een keer per jaar iets leuks wordt gedaan.
Op donderdag 4 april om 09.30 wordt de ruimte in het J.W. Andrieshuis officieel geopend door wethouder Patricia Hoytink. Na de opening daar gaat het gezelschap naar wijkgebouw De Koppel. Voor meer informatie kan men terecht bij Mijnie Bannink: welzijncoaches.berkelland@careaz.nl of bij Desiree Havikhorst: bowijkgebouwdekoppel@gmail.com.
Fototekst:

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant