Een schoolplaats over 'bewoners van de Noordzee'. Foto: PR
Een schoolplaats over 'bewoners van de Noordzee'. Foto: PR

Expositie schoolplaten in De Scheper

EIBERGEN - Digitale schoolborden en computers hebben tegenwoordig de oude schoolplaten vervangen. Gelukkig is Museum De Scheper nog in het bezit van enkele honderden schoolplaten. Een kleine selectie, vergezeld van bijpassende objecten, is tijdens een expositie van 9 april tot en met 15 juni in het museum te zien. Op woensdag 24 april demonstreren Rijk Schuur en Willem Brons tijdens een lezing hoe er vroeger les werd gegeven met schoolplaten.

Een schoolplaat werd gebruikt als illustratie bij de verhalen die de schoolmeester vertelde. De platen werden gemaakt naar tekeningen, schilderijen of aquarellen en op linnen of karton geplakt. De eerste platen werden rond 1839 uit Duitsland gehaald en gebruikt voor onderwijs aan dove kinderen. In de loop ter tijd werden er bij de platen handleidingen en werkboekjes uitgegeven.

Deze platen over natuur, stad, platteland, industrie, landbouw, kinderspelen en sprookjes roepen de sfeer op van de jaren veertig, vijftig en hebben een hoog nostalgisch gehalte. De religieuze en bijbelse schoolplaten, de historische taferelen en de 'blinde kaarten' voor de topografie worden voor een volgende expositie in het depot bewaard.

Voor de lezing op 24 april dient men zich op te geven via info@museumdescheper.nl of tel. 0545-471050. De lezing begint om 19.30 uur, toegangsprijs vijf euro en donateurs drie euro, inclusief koffie/thee.

Het museum is geopend van woensdag tot en met zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur.
Toegangsprijs vijf euro; kinderen 13 tot 18 jaar 2,50 euro en gratis voor kinderen tot en met 12 jaar en voor museumkaarthouders.


www.museumdescheper.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden