De kinderen platen met hulp bijna vijfhonderd zomereiken, taxussen en haagbeuken. Foto: PR.
De kinderen platen met hulp bijna vijfhonderd zomereiken, taxussen en haagbeuken. Foto: PR. (Foto: )

Kinderen planten bomen aan Sikkelerweg

RUURLO - Leerlingen uit groep 7A van de Kerst Zwartschool uit Ruurlo hebben op woensdagmorgen 20 maart de handen flink uit de mouwen gestoken. Zij hielpen Staatsbosbeheer met het planten van maar liefst vijfhonderd nieuwe bomen. De werkzaamheden aan de Sikkelerweg in Ruurlo zouden eigenlijk een week eerder tijdens de Nationale Boomfeestdag plaatsvinden. Maar door de slechte weersomstandigheden werd deze dag afgelast.

Door Jan Hendriksen

Tegenover Buitengoed 't Sikkeler stond boswachter Dirk van den Brink van Staatsbosbeheer samen met tien vrijwilligers van Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud Ruurlo klaar om de 27 kinderen te assisteren bij het planten. Een week eerder was Dirk van den Brink op de Kerst Zwartschool geweest om de kinderen te instrueren en te enthousiasmeren. Ieder tweetal kreeg een spade en in oude kleren en met laarzen aan gingen zij ijverig aan de slag. Naast het planten van zomereiken, taxussen en haagbeuken vonden de kinderen ook nog een mierenhoop en een pad in winterslaap. Tijdens de welverdiende pauze werd ranja en cake geserveerd. Toen de leerlingen om kwart voor elf moesten stoppen en opruimen klonken er kreten van teleurstelling. Ze hadden nog wel even door willen gaan, maar na een snel laatste boompje gingen ze op de fiets terug naar school.
Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is om kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. "Door middel van natuureducatie laten we hen de wondere wereld van bomen beleven, leren kinderen het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd hier zelf hun steentje aan bij te dragen. Het streven is om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één eigen boom te laten planten (ieder kind een boom). Omdat dit vaak de eerste natuurervaring is, vergeten zij dit nooit meer. En als kinderen eenmaal enthousiast zijn gemaakt over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis vroeger of later ook weer overbrengen op ouders of andere opvoeders", aldus Dirk van den Brink.

Meer berichten