De werkgroep  van 'In het voetspoor van Willink', van links af Rob Teunissen, Peter van de Heij, Sven Bonsel, Wim Slotboom (vervanger van René Swienink) en Joop Huisman. Foto: PR
De werkgroep  van 'In het voetspoor van Willink', van links af Rob Teunissen, Peter van de Heij, Sven Bonsel, Wim Slotboom (vervanger van René Swienink) en Joop Huisman. Foto: PR Foto: louis swart

Expositie Mathilde – van muze tot mythe

Algemeen

RUURLO - Sinds de komst van Museum MORE staan niet alleen de schilderijen van Carel Willink in de belangstelling, maar is ook de belangstelling voor zijn muze Mathilde weer opgelaaid. De oorspronkelijk uit Terneuzen afkomstige Maria Theodora Mathilde de Doelder (1938) was in haar jeugd al op zoek naar een oudere man die rijk of beroemd was en vertrok op haar negentiende naar Amsterdam. In de hoofdstad leert ze de daar beroemde schilder Carel Willink kennen bij wie ze intrekt. Willink was toen al 60 jaar en Mathilda nog maar 21. In 1969 komt het tot een huwelijk en langzamerhand ontpopte Mathilda zich tot de extravagante muze van de schilder. Ze werd misschien wel het meest bekend door het dragen van de buitenissige creaties van ontwerpster Fong Leng. Mathilde was al een mythe tijdens haar leven en bleef dat ook na haar raadselachtige dood in 1977.

Door Rob Weeber

Het dorp Ruurlo was altijd al verbonden met het kasteel en sinds de komst van het museum probeert men die band nieuw leven in te blazen met als rode draad de (Realistische) kunst. MORE trekt zo'n 100.000 bezoekers per jaar die de weg naar het dorp nog moeilijk weten te vinden. De wens is Ruurlo tot kunstdorp van Berkelland te maken, net zoals bijvoorbeeld Bredevoort zich tot de boekenstad heeft ontwikkeld. Dat dit geen gemakkelijk opgave is, beseft ook kunstliefhebber en -schilder Joop Huisman uit Ruurlo. Hij is initiator en lid van de werkgroep die een meerjarenplan voor Ruurlo heeft opgesteld onder de titel 'In het voetspoor van Willink'. De expositie 'Mathilde – van muze tot mythe' is het eerste project. "Iets opbouwen kost tijd. Kijk naar Diepenheim en Bredevoort, zij hebben er ook jaren over gedaan om hun naam gevestigd te krijgen. We willen een deel van de bezoekers, zo'n twintig procent, van MORE naar het dorp krijgen en dat vraagt een professioneel beleid met Realistische kunst van hoge kwaliteit. Daarom hebben we een werkgroep in het leven geroepen die onze wens kon vervullen. Zij heeft inmiddels met veel passie en expertise een fantastisch meerjarenplan bedacht en in gang gezet heeft. De werkgroep bestaat uit de voorzitter van de Ruurlose Ondernemersvereniging Sven Bonsel, de voorzitter van de Stichting Toeristische Activiteiten René Swienink, eigenaar van Teunissen Mode Rob Teunissen, pr-deskundige Peter van der Heij en mijzelf. De komende jaren gaan we in Ruurlo exposities inrichten aan de hand van thema's die in de werken van Willink terug te vinden zijn. Een ervan is natuurlijk zijn overbekende muze Mathilde. Vandaar dat we daarmee starten. De werkgroep is met de eigenaar van het voormalige Marskramerpand tot overeenstemming gekomen dat we daar een permanente galerie kunnen inrichten, genaamd De Smidse. Daarin zijn straks ruim dertig schilderijen over Mathilde te bewonderen, alsmede dertig overige werken van deelnemende kunstenaars. Verder worden twintig 3D-beelden tentoongesteld. Het zijn allemaal kunstenaars met een gevestigde naam, waaronder ook een aantal Achterhoekse. Daarnaast komt er in de Dorpskerk een schitterend drieluik van Roeland van der Kley over Mathilda dat drie verschillende stadia van haar leven verbeeldt. Het drieluik meet maar liefst 3,5 bij 2,5 meter. Tenslotte kleedt Rob Teunissen zijn etalage aan met enkele originele creaties van Fong Leng."

Naast de pr-activiteiten heeft de werkgroep ook een aantal ambassadeurs aan zich weten te binden die de expositie naar alle windstreken van Nederland gaan uitdragen. Het is een commissie van aanbeveling die uit bekenden en vrienden van Mathilde bestaat. Portretschilder Adrian Stahldecker bijvoorbeeld, tevens een van de exposanten, is een van die ambassadeurs. Hij schreef ooit een boek over zijn ontmoeting met Mathilde getiteld 'Schilderswijk en Society' en portretteerde haar. Ook Lisette de Zoete, schrijfster van een in 2015 verschenen biografie over Mathilde, en Mathilde-vriendin Imca Marina hebben zitting in de commissie. De expositie staat los van Museum MORE.
De expositie 'Mathilde – van muze tot mythe' vindt plaats van 11 mei tot en met 22 juni in de nieuwe galerie De Smidse, De Smidse 1, Ruurlo en de Dorpskerk, Kerkplein 1, Ruurlo. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de zondag in de Dorpskerk. Daar kan men die dag van 13.00 tot 17.00 uur terecht. De werkgroep doet graag een oproep naar vrijwilligers die als gastheer/-vrouw willen optreden tijdens de openingstijden van de expositie. Reacties mogen naar info@vvvruurlo.nl. Op de site van de VVV staat een aanmeldingsformulier.


www.mathildeinruurlo.nl
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant