Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland neemt de rood-wit-blauwe kampioenstrui in ontvangst. Foto: Theo Huijskes
Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland neemt de rood-wit-blauwe kampioenstrui in ontvangst. Foto: Theo Huijskes

Burgemeester Joost van Oostrum gehuldigd

Voor de zevende keer Nederlands Kampioen Wielrennen

Door Theo Huijskes

EIBERGEN - Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland viel afgelopen zaterdag een wat verlate huldiging ten deel in verband met het - vorig jaar al - behalen van de titel Nederlands Kampioen Wielrennen voor burgemeesters. Het eerbetoon kreeg hij op het clubparcours van RTC De Stofwolk op sportpark De Bijenkamp in Eibergen. Voorzitter Dennis Rondeel en vice-voorzitter Eddy Goossens van De Stofwolk overhandigden wielerfanaat Van Oostrum, tevens lid van De Stofwolk, een rood-wit-blauwe kampioenstrui.

Het kampioenschap, dat de inmiddels 49-jarige Van Oostrum in Lisse in de wacht sleepte, betekent al zijn zevende titel. In het clubhuis van RTC De Stofwolk vertelt de snelste burgemeester op de racefiets van dit land in geuren en kleuren over zijn hobby: wielrennen.

"Al vrij jong was ik helemaal gek van deze sport. Wielrennen heb ik in eerste instantie gedaan tot de leeftijd van 18 jaar. Niet zozeer vanwege studie-, werk- en privéredenen, maar als gevolg van knieklachten heb ik vervolgens een pauze moeten inlassen om op 32-jarige leeftijd weer op de racefiets te stappen voor het beoefenen van deze machtig mooie sport. Ik was in die tijd wethouder van de gemeente Houten."

Eerste titel in 2007
Joost van Oostrum werd in 2007 voor de eerste maal Nederlands Kampioen. Een en ander gebeurde in Bergambacht, in het eerste jaar als burgemeester, toen van de gemeente Rhenen. Dit had tot gevolg dat zijn gemeente in 2008 het kampioenschap ging organiseren. En ook toen kwam hij als winnaar over de streep. Tot en met 2018 bestaat zijn erelijst uit zeven nationale titels. Opvallend hierbij is dat Van Oostrum in 2015, toen zijn eigen gemeente Berkelland de titelrace organiseerde, niet de eindoverwinning naar zich toe kon trekken. Voor eigen publiek moest hij toen genoegen nemen met een tweede plaats. Naast de sportieve insteek biedt de wielersport de in juli 2014 in Berkelland geïnstalleerde burgemeester een brok rust en ontspanning.

"Wanneer ik aan het wielrennen ben, kan ik mij lekker afreageren, alle beslommeringen even achter mij dan wel loslaten. Bovendien is het voor mij een prachtgelegenheid om speeches 'in mijn eigen hoofd te schrijven'. Ook is het voor mij als burgemeester ideaal om op de fiets rondjes door de gemeente te rijden, ik kom zo door alle kernen inclusief de buitengebieden. zo kan ik het sportieve aspect combineren met het zakelijke, en mezelf op de hoogte stellenvan allerlei zaken, bij bepaalde bedrijven, bij in gang gezette bouwprojecten en dergelijke. Het is voor mij een dus ook een mogelijkheid om de gemeente nog beter te leren kennen."

Verzamelfanaat
Naast wielerfanaat is Joost van Oostrum, voor wie voorheen Hennie Kuiper en heden ten dage Wilco Kelderman de belangrijkste favorieten zijn, een ontdekkings- en verzamelfanaat.

"Wat het ontdekkingsaspect betreft, gaat er geen vakantie voorbij waarbij ik niet mijn wielerfiets en mountainbike meeneem. Er is, vind ik, niets mooier dan in een land als Frankrijk, hetzij alleen of hetzij samen met de kinderen, op de fiets te trainen en tegelijkertijd de mooiste plekjes te ontdekken. Want of het nu in eigen land of in het buitenland is, wanneer ik drie dagen niet gefietst heb, word ik alleen maar chagrijnig", aldus de liefhebber die thuis ook nog eens een eigen wielrenmuseum heeft.

"Mijn hobby gaat zover dat ik zelfs enkele oude racefietsen uit 1980 bezit. Daarnaast naar schatting 350 al dan niet gesigneerde wielershirts en niet te vergeten ongeveer 400 wielerboeken. Wat de boeken betreft, ben ik heel selectief. Naast exemplaren over mijn geliefde sport gaat mijn interesse alleen uit naar politieke biografieën."

Er verschijnt een brede, tevreden lach op het gezicht van de burgemeester die in 2019, het jaar waarin hij 50 jaar hoopt te worden, aan het NK Wielrennen voor burgemeesters in Sluis -provincie Zeeland- hoopt deel te nemen.

Meer berichten