De leden van het Netwerk Palliatieve Zorg Oost-Achterhoek met zittend in het midden Trudy Willems. Anita Lankheet ontbreekt op de foto. Foto: Rob Weeber
De leden van het Netwerk Palliatieve Zorg Oost-Achterhoek met zittend in het midden Trudy Willems. Anita Lankheet ontbreekt op de foto. Foto: Rob Weeber

Berkelland krijgt Café Doodgewoon

Algemeen

BERKELLAND - In Lievelde bestaat het al langer, maar op 24 april start ook in Berkelland het Café Doodgewoon, zo genoemd omdat het een laagdrempelige ontmoetingsplek voor gewone mensen is die de dood 'in zicht' hebben. Café Doodgewoon is een 'trefpunt voor mensen met een levensbedreigende ziekte, hun vrienden, familie en andere belangstellenden'. Het wordt georganiseerd vanuit het Netwerk Palliatieve Zorg Oost-Achterhoek.

Door Rob Weeber

Café Doodgewoon is een laagdrempelige manier van samenkomen, waar lastige vragen worden besproken. De werkgroep voor Berkelland is een mix van professionals en vrijwilligers en bestaat uit Trudy Willems, netwerkcoördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg Oost-Achterhoek, Carla Heming, coördinator Informele Zorg Careaz J.W. Andriessen, Imka Wieggers, geestelijk verzorger Careaz, Anja Tackenkamp en Anita Lankheet, verpleegafdeling J.W. Andriessen, Els Koch en Ida Straver, beide vrijwilliger. "Er zijn op dit moment 65 palliatieve netwerken in Nederland", begint Trudy Willems. "Dat zijn de organisaties die achter het oprichten van het fenomeen Café Doodgewoon staan. Feitelijk zijn het ontmoetingsplekken voor gewone burgers, zieke mensen en andere geïnteresseerden, plekken waar lastige vragen worden behandeld die geen snelle en eenduidige oplossing kennen. Je kunt het vergelijken met het Alzheimer Café dat ook - al langer - bestaat."

"Er is wel eens wat verwarring wanneer we van palliatieve zorg spreken, maar algemeen geldt het volgende: als je de verrassingsvraag 'Zou 't je verbazen als deze mevrouw/meneer over een jaar niet meer leeft' met nee beantwoordt, dan treedt feitelijk het palliatieve traject in werking. Iedere bijeenkomst heeft een eigen thema, zoals Euthanasie, Rouw en verlies bij dementie, Palliatieve zorg thuis of, zoals op de eerste bijeenkomst in Berkelland, Over 'waardig sterven' en 'een goede dood'. De bijeenkomst wordt ingeleid door een gastspreker, veelal een professional uit de zorgomgeving die bij het thema aansluit. Dat kan bijvoorbeeld een oncoloog zijn, maar ook een notaris voor vragen over het levenstestament. Hij of zij gaat in op levensvragen, maar geeft geen kant-en-klare oplossingen. Die moeten al pratende ontstaan. Het café Doodgewoon is een opdracht vanuit de landelijke politiek. De minister wil de burgers bewust maken van het belang om vroegtijdig na te denken over zaken rondom het levenseinde. De voorwaarde is wel dat het op een laagdrempelige manier en extramuraal (buiten de muren van zorginstelling) geschiedt. Het café is voor de gewone burger en niet voor professionals uit de zorg."

Café Doodgewoon organiseert dit jaar twee bijeenkomsten in Buitencentrum Kerkemeijer Borculo. De eerste is op woensdag 24 april, van 19.30 tot 21.30 uur. Het thema tijdens deze avond is 'Over waardig sterven' en 'een goede dood'. Gastspreker is de geestelijk verzorger van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Henk van den Berg. De tweede bijeenkomst is op donderdag 24 oktober van 14.00 tot 16.00 uur. Deze bijeenkomst heeft het thema 'Euthanasie'. De toegang is gratis. De financiële ondersteuning voor beide bijeenkomsten komt vanuit de Stichting Roparun, de estafetteloop van Rotterdam naar Parijs met het motto: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'. Voor meer informatie over Café Doodgewoon kan gebeld worden met 06 13 159 144. Ook is er een website beschikbaar: www.netwerkpalliatievezorg.nl/achterhoek/Patiënten-en-naasten/Café-Doodgewoon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant