Door de natte weersomstandigheden waren sommige zandwegen wat modderig. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman
Door de natte weersomstandigheden waren sommige zandwegen wat modderig. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman (Foto: )

'We hebben wel eens betere winterwandelseizoenen gekend'

BARCHEM – Kenmerkend voor de 'Winter5maandse 2018-2019' van Wandel Sport Vereniging Door Oefening Sterk Barchem (WSV DOS Barchem) waren vooral de slechte weersomstandigheden tijdens enkele wandelingen. Zeker de derde en vierde wandeling in januari en februari vielen letterlijk en figuurlijk in het water met respectievelijk maar 191 en 215 deelnemers. Afgelopen zondag hielden de 475 deelnemende wandelaars tijdens de vijfde en afsluitende wandeling uit de serie het ook niet geheel droog.

Door Jan Hendriksen

Ieder jaar organiseert WSV DOS Barchem in de wintermaanden van november tot en met maart een vijftal prachtige wandeltochten, onder de noemer 'De Winter5maandse". De tochten worden steevast vanaf een andere locatie door de vereniging uitgezet in de omgeving van Barchem. Steevast hebben de wandelaars de keuze uit vier afstanden: vijf, tien, vijftien en vijfentwintig kilometer. Tevens is er iedere tocht een rustlocatie, welke door vrijwilligers van WSV DOS Barchem wordt gerund. De opbrengsten van deze 'rust' waar diverse versnaperingen te verkrijgen zijn komen ten goede aan de vereniging. Zondag vormde de zaterdag her geopende onderkomen van WSV DOS Barchem, het zogenaamde 'Barchhok' aan de Maandagsdijk, de rustlocatie. Tevens diende de nieuwe naastgelegen remise van de Vereniging Bello 56 van de Barchemse stoomtram Bello als 'kantine' voor de wandelaars. Bello was als 'pronkstuk' speciaal voor deze wandeling buiten gestald. Bij de finish was er zondag bij Camping Reusterman aan de Looweg als afsluiting van het winterwandelseizoen een speciaal optreden van de Barchemse folkloristische dansgroep Wiej Schotst Vedan.

In totaal namen dit winterseizoen aan de 'Winter5maandse' 2145 wandelaars deel. "Dat is een beduidend geringer aantal dan in vergelijking met voorgaande edities. Oorzaak daaraan was de geringe deelname aan de twee wandelingen in januari en februari", aldus bestuurslid Betty Tijink van WSV DOS Barchem. Zo was bijvoorbeeld de 'Winter5maandse 2016-2017' goed voor in totaal maar liefst 2800 deelnemers. Betty Tijdink: 'We hebben zelfs enkele seizoenen gehad dat we meer dan drieduizend wandelaars konden verwelkomen."

De eerstvolgende wandeltocht die WSV DOS Barchem organiseert is de Landgoederentocht op zondag 8 september die start bij Eet-, drink- en feestgelegenheid De Herberg aan de Dorpsstraat in Vorden. Men heeft dan de keuze uit vier afstanden: 5, 10, 20 en 30 kilometer. Maar eerst organiseert WSV DOS Barchem de jaarlijkse Avondwandelvierdaagse in Barchem die dit jaar van maandag 17 tot en met donderdag 20 juni plaatsvindt. Men heeft dan vanaf dorpshuis 't Onderschoer de keuze uit vijf en tien kilometer.

Meer berichten