Foto: Bron: Shutterstock

Zes simpele energiebesparende en duurzame tips

Er ligt een steeds grotere focus op energiebesparing en het verduurzamen van woningen. Deze maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor de portemonnee. Helaas is het verduurzamen van een woning erg prijzig. Gelukkig kunnen inwoners van Berkelland ook in 2019 weer gebruik maken van gemeentelijke subsidies die het plaatsen van zonnepanelen en spouwmuurisolatie betaalbaarder maken. Deze subsidies kunnen flink oplopen, waardoor tot wel een derde van de aanschafkosten vergoed worden door de gemeente. Toch blijft verduurzamen een grote investering. Gelukkig kan iedere inwoner van Berkelland zijn steentje bijdragen door een aantal simpele veranderingen te maken.

1. Schakel lichten uit
Een van de simpelste manieren om energie te besparen, is door geen overbodige lichten aan te laten. Dat betekent dat alle lichten uitgaan wanneer er niemand thuis is. Ook is het verstandig om lichten uit te doen in ruimtes die op dat moment niet worden gebruikt. Zo hoeft de gang niet verlicht te worden wanneer er niemand doorheen hoeft te lopen.

2. Zuinig koken
Tijdens het koken wordt er minder energie verbruikt wanneer alle pannen worden voorzien van een deksel. Dat houdt de warmte in de pan, waardoor water sneller kookt en het eten sneller gaar is.

3. Let op energielabels
Tegenwoordig is ieder elektrisch apparaat voorzien van een energielabel. Bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine, droger of föhn is het de moeite waard om dit label te controleren. Hier wordt informatie gegeven over de hoeveelheid energie die het apparaat verbruikt. Des te lager dit verbruik, des te lager de energiekosten zullen zijn.

4. Haal alle stekkers uit het stopcontact
Er wordt nog steeds gedacht dat apparaten geen energie verbruiken wanneer ze uit staan, maar wel op het stopcontact zijn aangesloten. Helaas is dat niet waar. Zelfs opladers verbruiken energie wanneer ze in het stopcontact zitten en verder niet gebruikt worden. Het is dus verstandig om alle stekkers uit het stopcontact te halen zodra een apparaat niet meer in gebruik is.

5. Overstappen op groene stroom
Een simpele manier om een woning duurzamer en milieuvriendelijker te maken, is overstappen op groene stroom. Deze energie wordt op duurzame manieren opgewekt, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen, windmolens of waterkracht. Dit zorgt voor aanzienlijk minder schadelijke uitstoot en is dus een prima keuze voor huishoudens die willen verduurzamen. Groene stroom hoeft niet veel te kosten, vooral wanneer huishoudens op zoek gaan naar een leverancier die de goedkoopste energie levert. Groene stroom is dus een betaalbaar alternatief voor personen die zelf geen zonnepanelen kunnen bekostigen.

6. Lagere temperaturen
Zowel de verwarming als de wasmachine kunnen het beste op een lagere temperatuur worden ingesteld. Vrijwel alle kleding kan worden gewassen op temperaturen van dertig of veertig graden. De verwarming kan gerust een aantal graden kouder worden gezet wanneer iedereen in het huishouden zich warm aankleedt of gebruik maakt van dekentjes. Ook dat zorgt voor een besparing in de energiekosten.

Meer berichten