Tot de vaste vrijwilligers van de actie Ruurlo Schoon  behoren Jan en Silvia Looman en Henk Kraan. Foto: Jan Hendriksen.
Tot de vaste vrijwilligers van de actie Ruurlo Schoon behoren Jan en Silvia Looman en Henk Kraan. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

Actiedag Ruurlo Schoon nog steeds noodzakelijk

RUURLO – Onder het motto 'Doe een ander je afval niet kado, met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak' hield de Werkgroep Ruurlo Schoon zaterdag weer haar jaarlijkse 'Opschoondag' in Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

Dat het motto niet een vanzelfsprekendheid is bewezen de tientallen vrijwilligers die de bermen en sloten langs de diverse wegen in het buitengebied, maar ook in de bebouwde kom van Ruurlo, af zochten naar zwerfafval. De zoektocht was niet voor niets zo bleek. Een groot aantal vuilniszakken met de nodige 'rommel' werden aan het eind van de ochtend in de speciale afvalcontainer die op het Kerkplein was geplaatst gekieperd. Met dank aan ook ruim tien leden van Wild Beheer Eenheid Ruurlo die in hun 'jachtgebieden' rondtrokken en de handen uit de mouwen staken. Toch kwam de Werkgroep Ruurlo Schoon na afloop tot de conclusie dat de hoeveelheid zwerfafval iets aan het verminderen is. "Hoewel. Vlak niet uit hoeveel 'stille ruimers' er periodiek al het nodige zwerfvuil ruimen zonder dat daar ruchtbaarheid aan wordt gegeven", zo verklaarde Harry Bosch namens de Werkgroep Ruurlo Schoon.

Het was Stephan Pillen die als een van de eersten fanatiek het veld introk en langs onder meer Rondweg Oost op het nodige afval stuitte. Naast de talloze blikjes en snoep wikkels verzamelde Pillen ook de nodige mandarijnen - en bananenschillen. "Gooi deze ook niet weg ondanks dat ze biologisch afbreekbaar zijn", aldus de Ruurloër. Zijn zoektocht leverde ook een blijde Vordenaar op. Pillen vond namelijk een waardevol tasje waarin diverse pasjes en persoonlijke spullen zaten. Wethouder Anjo Bosman (GB) van de gemeente Berkelland was zaterdag ook naar Ruurlo gekomen om mee te helpen. "Er lag langs onder meer De Huikert waar we hebben gezocht het nodige afval. Maar het viel mij ook mee. Natuurlijk is elk blikje en snoepzakje er een te veel. We moeten de mensen er op blijven attenderen dat men de rommel niet zomaar in de natuur achter kan achterlaten", aldus de wethouder die 'afval' in haar portefeuille heeft zitten. Tot de vaste vrijwilligers van de actie behoren ook de Ruurloërs Jan en Silvia Looman en Henk Kraan. Het drietal struinden de bermen langs de Borculoseweg vanaf de Algemene Begraafplaats tot aan de grens met Borculo af. Jan en Silvia Looman behoren ook tot de groep 'stille ruimers' die buiten de Opschoondag ook het nodige zwerfvuil oprapen. "Helaas blijft het noodzakelijk", aldus Silvia.

'Proeven'
Petra Ubbels (47) en haar dochter Femke (13) uit Lochem waren speciaal naar Ruurlo gekomen om te 'proeven' hoe een opschoondag als deze wordt georganiseerd. "We hebben met een aantal mensen uit de kern Lochem ook het voortouw genomen om ons bij de Landelijke Opschoondag die op zaterdag 23 maart plaatsvindt aan te sluiten. Diverse kleine kernen in de gemeente Lochem doen al steevast jaarlijks mee aan deze dag. Maar de kern Lochem was nog niet vertegenwoordigd. Daar gaan we dit jaar werk van maken", aldus Ubbels.

Leerlingen van de Ruurlose basisscholen Kerst Zwart, WonderWijs en De Driesprong gingen vorige week voorafgaande aan de 'Opschoondag' ook weer met grijper en vuilniszak op jacht naar zwerfafval in hun eigen schoolomgeving. Na afloop was er zaterdag voor alle vrijwilligers, waaronder onder meer leden van Groen Links Berkelland en buurtbewoners van 't Gotinkveld, die meehielpen Ruurlo weer een beetje schoner te maken, op het Kerkplein iets te drinken en wat lekkers. Want de jaarlijkse actie blijft noodzakelijk.

Meer berichten